Els calamars a la planxa formen part de la nostra rutina, del nostre dia a dia i, per tant, no poden faltar en el nostre receptari. Avui et donaré un parell de consells per aconseguir que quedin tendres i saborosos. Per la seva senzillesa, i en cuinar a la planxa, recomano treballar amb productes de màxima qualitat i frescor. Els calamars són animals marins i carnívors, amb cossos tubulars allargats i caps compactes i curts. Tenen vuit braços i dos tentacles flexibles més. Els seus tentacles fortament musculats estan dotats de ventoses, i poden camuflar-se en el mitjà amb gran facilitat per evitar ser menjats pels seus depredadors.

La seva mida pot variar molt entre espècies, anant dels 1,6 cm fins als 13 m del calamar gegant. Els calamars més grans (els calamars gegants i els calamars colossals) són els invertebrats més grans. Hi ha informes no confirmats d'exemplars de més de 20 metres de longitud.

Els beneficis de consumir calamar són moltíssims. En primer lloc, el seu alt contingut en proteïnes: el calamar destaca pel seu alt contingut en proteïnes de bona qualitat, aportant especialment aminoàcids essencials. Passa a ser una bona font de proteïnes i és un element fonamental en la construcció dels músculs i teixits sans. La presència de vitamines i minerals és rellevant: destaca el seu contingut en minerals com el potassi, magnesi, zinc, fòsfor, ferro i manganès. A més, aporta vitamines A, B3 i B12, i és un aliment baix en mercuri que es troba en oceans contaminats.

El que més destaca del calamar és la seva baixíssima aportació calòrica i gras, que unit al seu contingut en proteïnes de bona qualitat el converteixen en un aliment ideal per a dietes equilibrades i saludables. Encara que el seu contingut en colesterol és alt, per això s'aconsella consumir-ho amb moderació. També subratllem l'elevat contingut en iode: el calamar és un aliment ideal per al metabolisme gràcies al iode, ja que regula l'energia del nostre organisme i el funcionament correcte de les cèl·lules. A més el iode regula el colesterol, processa els carbohidrats, enforteix els cabells, la pell i les ungles. Finalment, són bons per a qualsevol tipus de dieta: el seu consum és aconsellable per a persones amb diabetis i intolerància al gluten.

A casa nostra tenim el calamar d’Arenys, de molta qualitat i molt apreciat en cuina, autòcton d’Arenys de Mar. L’època de pesca comença a finals de setembre i s’utilitza la tècnica de potera. Una tècnica que requereix paciència i es realitza amb un instrument vertical amb una corona d’hams no mortals que es llença al fons del mar. Es pesquen de nit. Els pescadors surten després de la posta de sol i, amb l’ajuda de llums artificials se situen a una profunditat d’entre 20 i 30 metres, idònia per a la captura del calamar. Un cop capturats, els calamars es comercialitzen a la Llotja d’Arenys de Mar. Les possibilitats culinàries del calamar d’Arenys són molts i variades. Des dels senzills calamars a la romana fins a plats de calamars farcits de marisc, carn, bolets, verdures o, com avui, a la planxa amb all i julivert.

No et perdis altres receptes de calamar com el calamars amb vi i ceba, els calamars farcits o els calamars a la sitgetana. Som-hi!

Ingredients
  • 4 calamars frescos sencers i nets (2 per persona)
  • Julivert fresc
  • 3 grans d'all trinxats
  • Oli d'oliva verge extra
  • Suc de llimona (opcional)
  • Sal
Preparació
1.
IMG 8765

Demana que et netegin els calamars a la peixateria, però que te'ls deixin sencers, amb aletes i tot. Han de retirar la ploma interior i (per fer-ho bé) donar-li la volta al calamar com un mitjó. Respecte de la pell, a mi m'agrada consumir-la, però molta gent la retira. Per tant, al gust de cadascú. 

2.
IMG 8768

Cal rentar a consciència les potes, ja que poden contenir sorra.

3.
IMG 8777

Per donar-los una presència al plat més atractiva i ajudar amb una ràpida cocció, pots tallar a rodanxes el calamar, però només d'un costat, és a dir, sencer acabar el tall sencer, com es mostra a la fotografia. 

4.
IMG 8780

Pots fer aquest talla també a les aletes. 

5.
IMG 8738

Amb els calamars preparats, ja pots començar a trinxar els alls. 

6.
IMG 8743

Afegeix el julivert fresc i trinxeu bé tot junt. 

7.
IMG 8752

Passa-ho a un pot amb tapa, afegeix una mica de sal i ho cobreixis tot amb oli d'oliva verge extra. Si t'agrada, hi pots afegir el suc de mitja llimona. 

8.
IMG 8763

Tanca el pot i remena bé aquesta picada. 

9.
IMG 8787

La podràs fer servir immediatament, tot i que guanya sabor si la deixes reposar unes hores. Ben tapat a la nevera, pots conservar la picada setmanes. 

10.
IMG 8786

Escalfa una planxa fins que estigui ben calenta. Llavors posa-hi els calamars. La idea és fer-los no més de 2-3 minuts per cada costat. D'aquesta manera garantiràs que quedin tendres.

11.
IMG 8791

Cal que estigui la planxa ben calenta per daurar el calamar en poc temps. Fes-los per les dues bandes. 

12.
IMG 8795

Quan falti un minut per acabar la cocció, afegeix unes cullerades de picada. 

13.
IMG 8799

I quan els vegis al teu gust, ja els pots servir. 

14.
IMG 8804

Al plat ben calents, amb una mica més de picada en cru per sobre i, ara sí, una mica de sal, en escates si vols. 

15.
IMG 8818

A mi, personalment, m'agrada servir-los amb les restes cruixents de l'all de la picada per sobre. És umami pur! Bon profit!