Aquesta és una altra recepta de la meva mare. Els bunyols de bacallà són un altre d'aquells plats que resulta difícil trobar-los bons. Com ja sabeu, us recomano llegir les dues receptes que apareixen al llibre 'Corpus del Patrimoni Culinari Català', que són molt semblants a aquesta, però no tot el que digui aquest llibre ha d'anar a missa i, en aquesta ocasió, la mare guanya.
Els bunyols us han de quedar «boteruts» ...i no super-mega-rodonets com els industrials que venen congelats, i que no tenen gust de res. Proveu-los i en parlem.
2 trossos de bacallà dessalat
1 ou
1 got de llet
200 gr. farina
8 gr. llevat en pols (1/2 sobre)
2 alls picats
julivert picat
oli de gira-sol
sal
Variants:
Es poden muntar les clares i afegir-les muntades per donar més volum
Es poden utilitzar dos ous i la meitat de llet
Es pot substituir part de la llet per cervesa
![bunyols bacalla pas1 bunyols bacalla pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/95/60/bunyols-bacalla-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![bunyols bacalla pas2 bunyols bacalla pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/95/84/bunyols-bacalla-pas2.jpeg)
Rentarem el bacallà ja dessalat.
![bunyols bacalla pas3 bunyols bacalla pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/96/08/bunyols-bacalla-pas3.jpeg)
Poseu una olla amb aigua a bullir.
![bunyols bacalla pas4 bunyols bacalla pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/96/32/bunyols-bacalla-pas4.jpeg)
Picarem el julivert i l'all ben petitet.
![bunyols bacalla pas5 bunyols bacalla pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/96/56/bunyols-bacalla-pas5.jpeg)
Utilitzeu una mà de morter per picar-ho tot ben juntet.
![bunyols bacalla pas6 bunyols bacalla pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/96/80/bunyols-bacalla-pas6.jpeg)
Un cop estigui l'aigua bullint, tireu el bacallà... i deixeu-lo coure un minut de rellotge.
![bunyols bacalla pas7 bunyols bacalla pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/97/04/bunyols-bacalla-pas7.jpeg)
Mentre, anirem pesant la farina amb el llevat en pols i la sal, tot junt i barrejat.
![bunyols bacalla pas8 bunyols bacalla pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/97/28/bunyols-bacalla-pas8.jpeg)
Deixem que es refredi una mica el bacallà...
![bunyols bacalla pas9 bunyols bacalla pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/97/52/bunyols-bacalla-pas9.jpeg)
... i l'esmicolem dins la mà de morter, mirant de treure totes les espines.
![bunyols bacalla pas10 bunyols bacalla pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/97/76/bunyols-bacalla-pas10.jpeg)
![bunyols bacalla pas11 bunyols bacalla pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/98/00/bunyols-bacalla-pas11.jpeg)
Seguim picant.
![bunyols bacalla pas12 bunyols bacalla pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/98/24/bunyols-bacalla-pas12.jpeg)
Incorporem l'ou.
![bunyols bacalla pas13 bunyols bacalla pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/98/48/bunyols-bacalla-pas13.jpeg)
Seguim picant.
![bunyols bacalla pas14 bunyols bacalla pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/98/72/bunyols-bacalla-pas14.jpeg)
Incorporem la llet i ho remenem tot.
![bunyols bacalla pas15 bunyols bacalla pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/98/96/bunyols-bacalla-pas15.jpeg)
Ara ho barregem amb la farina... que incorpora el llevat i la sal (poqueta, que el bacallà ja en porta).
![bunyols bacalla pas16 bunyols bacalla pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/99/20/bunyols-bacalla-pas16.jpeg)
... jo he utilitzat una varilla per lligar-ho tot.
![bunyols bacalla pas17 bunyols bacalla pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/99/44/bunyols-bacalla-pas17.jpeg)
Veureu que queda una textura cremosa.
![bunyols bacalla pas18 bunyols bacalla pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/99/68/bunyols-bacalla-pas18.jpeg)
Ara escalfeu abundant oli de girasol en una paella.
![bunyols bacalla pas19 bunyols bacalla pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/37/99/92/bunyols-bacalla-pas19.jpeg)
Amb l'ajuda d'una cullera, anirem fregint els bunyols.
![bunyols bacalla pas20 bunyols bacalla pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/00/16/bunyols-bacalla-pas20.jpeg)
Ha d'estar l'oli ben calent.
![bunyols bacalla pas21 bunyols bacalla pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/00/40/bunyols-bacalla-pas21.jpeg)
Li aneu donant la volta. No han de quedar rodons. La gent s'obsessiona amb les formes...i res més maco que les formes capricioses que té la cuina tradicional.
![bunyols bacalla pas22 bunyols bacalla pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/00/64/bunyols-bacalla-pas22.jpeg)
Amb una escumadora els treurem...
![bunyols bacalla pas23 bunyols bacalla pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/00/88/bunyols-bacalla-pas23.jpeg)
... i els reservarem en un paper absorbent. Com podeu veure, m'ha sobrat la meitat, que congelaré per un altre dia. Ja tinc suficient per a fer una tapa.
![bunyols bacalla pas24 bunyols bacalla pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/01/12/bunyols-bacalla-pas24.jpeg)
Doncs aquí els teniu.
![bunyols bacalla pas25 bunyols bacalla pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/01/36/bunyols-bacalla-pas25.jpeg)
Uns fantàstics bunyols de bacallà. Costen de trobar així de bons.
![bunyols bacalla pas26 bunyols bacalla pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/01/60/bunyols-bacalla-pas26.jpeg)
És que els trobo macos i tot.
![bunyols bacalla pas27 bunyols bacalla pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/01/84/bunyols-bacalla-pas27.jpeg)
Per dins han quedat molt flonjos... el que buscava.
![bunyols bacalla pas28 bunyols bacalla pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/02/08/bunyols-bacalla-pas28.jpeg)
Suaus de gust, però molt agradables. Els podeu fer de la mida que més us agradin.
![bunyols bacalla pas29 bunyols bacalla pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/02/32/bunyols-bacalla-pas29.jpeg)
Us deixo que m'obriré una cerveseta per acompanyar a aquesta tapa tan casolana i tradicional. Bon Profit!