Aquesta és una altra recepta de la meva mare. Els bunyols de bacallà són un altre d'aquells plats que resulta difícil trobar-los bons. Com ja sabeu, us recomano llegir les dues receptes que apareixen al llibre 'Corpus del Patrimoni Culinari Català', que són molt semblants a aquesta, però no tot el que digui aquest llibre ha d'anar a missa i, en aquesta ocasió, la mare guanya.

Els bunyols us han de quedar «boteruts» ...i no super-mega-rodonets com els industrials que venen congelats, i que no tenen gust de res. Proveu-los i en parlem.

 

 

Ingredients

2 trossos de bacallà dessalat

1 ou

1 got de llet

200 gr. farina

8 gr. llevat en pols (1/2 sobre)

2 alls picats

julivert picat

oli de gira-sol

sal

 

Variants:

Es poden muntar les clares i afegir-les muntades per donar més volum

Es poden utilitzar dos ous i la meitat de llet

Es pot substituir part de la llet per cervesa

Preparació
1.
bunyols bacalla pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
bunyols bacalla pas2

Rentarem el bacallà ja dessalat. 

3.
bunyols bacalla pas3

Poseu una olla amb aigua a bullir.

4.
bunyols bacalla pas4

Picarem el julivert i l'all ben petitet.

5.
bunyols bacalla pas5

Utilitzeu una mà de morter per picar-ho tot ben juntet.

6.
bunyols bacalla pas6

Un cop estigui l'aigua bullint, tireu el bacallà... i deixeu-lo coure un minut de rellotge.

7.
bunyols bacalla pas7

Mentre, anirem pesant la farina amb el llevat en pols i la sal, tot junt i barrejat.

8.
bunyols bacalla pas8

Deixem que es refredi una mica el bacallà...

9.
bunyols bacalla pas9

... i l'esmicolem dins la mà de morter, mirant de treure totes les espines.

10.
bunyols bacalla pas10
11.
bunyols bacalla pas11

Seguim picant.

12.
bunyols bacalla pas12

Incorporem l'ou.

13.
bunyols bacalla pas13

Seguim picant.

14.
bunyols bacalla pas14

Incorporem la llet i ho remenem tot.

15.
bunyols bacalla pas15

Ara ho barregem amb la farina... que incorpora el llevat i la sal (poqueta, que el bacallà ja en porta).

16.
bunyols bacalla pas16

... jo he utilitzat una varilla per lligar-ho tot.

17.
bunyols bacalla pas17

Veureu que queda una textura cremosa.

18.
bunyols bacalla pas18

Ara escalfeu abundant oli de girasol en una paella.

19.
bunyols bacalla pas19

Amb l'ajuda d'una cullera, anirem fregint els bunyols.

20.
bunyols bacalla pas20

Ha d'estar l'oli ben calent.

21.
bunyols bacalla pas21

Li aneu donant la volta. No han de quedar rodons. La gent s'obsessiona amb les formes...i res més maco que les formes capricioses que té la cuina tradicional. 

22.
bunyols bacalla pas22

Amb una escumadora els treurem...

23.
bunyols bacalla pas23

... i els reservarem en un paper absorbent. Com podeu veure, m'ha sobrat la meitat, que congelaré per un altre dia. Ja tinc suficient per a fer una tapa.

24.
bunyols bacalla pas24

Doncs aquí els teniu.

25.
bunyols bacalla pas25

Uns fantàstics bunyols de bacallà. Costen de trobar així de bons.

26.
bunyols bacalla pas26

És que els trobo macos i tot.

27.
bunyols bacalla pas27

Per dins han quedat molt flonjos... el que buscava.

28.
bunyols bacalla pas28

Suaus de gust, però molt agradables. Els podeu fer de la mida que més us agradin.

29.
bunyols bacalla pas29

Us deixo que m'obriré una cerveseta per acompanyar a aquesta tapa tan casolana i tradicional. Bon Profit!