La diferència principal entre altres brous de peix, com el "Brou de peix" o "Brou vermell de peix", rau en el fet que només utilitzarem peixos de roca per fer el nostre fumet. Els peixos de roca són peixos que viuen en fons rocallosos i solen tenir moltes espines o un gran cap, relativament poca carn, més aviat ferma, i són molt gustosos. Gastronòmicament són molt preuats. Aquest brou és ideal per preparar arrossos, suquets, rossejats o qualsevol altra preparació marinera.

Ingredients

1,5 o 2 kg de peix de roca (escórpora, lluerna, moll, cintes, etc.)  

3 tomàquets madurs  

2 grans d'all

1 ceba

1 got de vi blanc  

oli d'oliva  

sal

aigua  

Variants:  

- S'hi poden afegir uns grans de pebre negre

- S'hi pot afegir una fulla de llorer

- S'hi poden afegir crancs, galeres i altres crustacis.

- S'hi pot afegir una mica de verdura (api, julivert, porro, pastanaga, etc.)

Preparació
1.
brou pelut pas1

Preparem tot el peix de roca.

2.
brou pelut pas2

Si trobeu unes galeres i uns crancs millor.

3.
brou pelut pas3

Començarem per rentar tot el peix.

4.
brou pelut pas4

Retireu els budells i tingueu molt de compte amb les dents i altres punxes típiques del peix de roca.

5.
brou pelut pas5

Una escórpora...

6.
brou pelut pas6

Uns rapets...

7.
brou pelut pas7

Unes lluernes...

8.
brou pelut pas8

i ja veieu que tota mena de morralla de roca servirà per fer aquest fumet.

9.
brou pelut pas9

Molls...

10.
brou pelut pas11

Prepararem també la verdura per al sofregit.

11.
brou pelut pas12

Ratllem els tomàquets madurs.

12.
brou pelut pas13

Pelem els alls i els tallem a trossos...

13.
brou pelut pas14

no importa gaire la mida.

14.
brou pelut pas15

Amb la ceba fem el mateix.

15.
brou pelut pas16

La trinxem.

16.
brou pelut pas17

Ara, dins l'olla on courem el brou, hi posarem un raig d'oli i enrossirem l'all.

17.
brou pelut pas18

Seguidament hi afegirem la ceba.

18.
brou pelut pas19

Ho deixarem uns 10 minuts fins que comenci a agafar color.

19.
brou pelut pas20

A continuació hi abocarem el tomàquet ratllat.

20.
brou pelut pas21

Una mica de julivert.

21.
brou pelut pas22

Tot i que no apareix a la recepta, a mi m'agrada afegir una cullerada de pebre vermell.

22.
brou pelut pas23

Ho barregem.

23.
brou pelut pas24

Una mica de llorer.

24.
brou pelut pas25

Unes boles de pebre negre.

25.
brou pelut pas26

I ho deixarem uns 15 minuts a foc baix fins que caramel·litzi el sofregit.

26.
brou pelut pas27

A continuació incorporarem tot el peix a l'olla...

27.
brou pelut pas28

i també els crustacis, unes galeres i uns crancs de platja. Ho deixarem sofregir uns minutets tot plegat.

28.
brou pelut pas29

A continuació serà el moment d'afegir el vi blanc.

29.
brou pelut pas30

Jo he fet servir una copa d'albarinyo que tenia obert.

30.
brou pelut pas31

Cap a dins.

31.
brou pelut pas32

I finalment, també m'agrada posar una mica d'api, que li aportarà un gustet especial al brou.

32.
brou pelut pas33

Ho remenarem i deixarem que s'evapori l'alcohol del vi uns minuts.

33.
brou pelut pas34

En aquest moment ja hi podrem incorporar l'aigua fins que ho cobreixi tot sobradament.

34.
brou pelut pas35

Remeneu-lo de tant en tant. Aixafeu bé tot el peix, i així n'extraureu tot el suquet dels crustacis. En general, no heu de coure-ho més de 25-30 minuts o es perdran els sabors a mar del peix.

35.
brou pelut pas36

De seguida us agafarà un color vermellós a causa del sofregit que hem fet prèviament. Rectifiqueu de sal si cal, però poseu-ne poca. Al cap i a la fi, ja salarem els plats que fem amb aquest brou.

36.
brou pelut pas38

Ara coleu tot el brou.

37.
brou pelut pas40

Ha de quedar lliure de trossos i espines.

38.
brou pelut pas41

I aquí teniu el nostre brou de peix vermell acabat. Bon profit!