El franxipà és un postre de pastisseria molt "atípic" a Catalunya. Jo només l'he vist fer a la pastisseria on vaig treballar. Potser, per la vista no us entrarà gaire, ja que és més aviat lleig. Però és d'aquelles pastes que deixen marca... que tenen personalitat pròpia.

És molt bo. El problema és que és una mica laboriós de fer. Bàsicament perquè has de tenir els ingredients per fer-ho. Però tècnicament, el franxipà, és un farciment i no una "pasta".

Ingredients

Pel farciment

250 gr. d'ous (uns 4)

250 gr. mantega bona

113 gr. farina fluixa

essència de llimona, conyac  

500 gr. massapà blanc

  

Per a emmotllar:

1 planxa de full

melmelada de prèssec

Per a decorar farem una glassa amb:

1 clara d'ou

sucre en pols (llustre)

gelatina de poma

ametlla filada o granet

Preparació
1.
brioixeria franxipa pas2

Preparem els motlles. Com que tinc tres tipus de motlle... avui els provaré tots, a veure que tal.

2.
brioixeria franxipa pas3

Tradicionalment, els franxipans els he fet sempre amb motlle metàl·lic (i amb menys fondària).

3.
brioixeria franxipa pas4

Però aquests motlles de silicona ho han canviat tot.

4.
brioixeria franxipa pas5

És tot un invent i ara tot ho compro de silicona.

5.
brioixeria franxipa pas6

Però com que soc un romàntic... de tant en tant encara utilitzo els metàl·lics.

6.
brioixeria franxipa pas7
7.
brioixeria franxipa pas8

Tallarem la mantega a trocets, per a facilitar el treball a la màquina.

8.
brioixeria franxipa pas11

Us recomano fer una visita a la recepta del massapà blanc.

9.
brioixeria franxipa pas12

El tallem a trocets i també l'incorporem al mateix bol.

10.
brioixeria franxipa pas13

Muntarem la pala.

11.
12.
brioixeria franxipa pas15

També tirarem mig gotet de tallat de brandi/conyac.

13.
brioixeria franxipa pas16

I l'engeguem, que vagi fent.

14.
brioixeria franxipa pas17

Quan porti dos o tres minuts, tirem la farina.

15.
brioixeria franxipa pas18

I que vagi fent. Heu d'aconseguir desfer totalment la mantega i obtenir una crema untuosa.

16.
brioixeria franxipa pas19

Ara agafem la nostra planxa de full i (amb un motlle o tapa o got rodó)...

17.
brioixeria franxipa pas20

... anirem folrant els nostres motlles.

18.
brioixeria franxipa pas21

No us preocupeu si no queda massa bé. El més important és que no hi hagi forats.

19.
brioixeria franxipa pas22

Faré el mateix amb els altres motlles.

20.
brioixeria franxipa pas23
21.
brioixeria franxipa pas24

Ara, posarem una mica de melmelada en el cul dels nostres franxipans.

22.
brioixeria franxipa pas25

Així.

23.
brioixeria franxipa pas26

Podeu utilitzar qualsevol melmelada clàssica de préssec.

24.
brioixeria franxipa pas27

La crema està apunt.

25.
26.
brioixeria franxipa pas29

Utilitzaré una "boquilla" llisa i ample.

27.
brioixeria franxipa pas30

Omplim la nostre mànega, vigilant no ens caigui per abaix.

28.
brioixeria franxipa pas31

Ara és qüestió d'anar omplint els franxipans amb aquesta crema. Us aconsello no arribar fins adalt de tot, ja que la intenció és tapar-los amb més full... i aquesta crema, molt similar a una madalena, també creixerà una mica.

29.
brioixeria franxipa pas32

Tallarem les tapes de full i anem tanquen els franxipans.

30.
brioixeria franxipa pas33

Podeu anar pessigant la tapa amb el full dels laterals, a fi i efecte de segellar hermèticament l'interior.

31.
brioixeria franxipa pas36

Ja els tenim apunt.

32.
brioixeria franxipa pas37

Ara us aconsello guardar-los una estona al congelador, i després ens anirà millor per acabar-los de rematar amb la glassa.

33.
brioixeria franxipa pas38

Com que se'm ha acabat el full, he utilitzat uns altres motlles per a fer uns franxipans més sencillots. De fet, el franxipà és aquesta crema. Ens quedaran com unes madalenes però més bones.

34.
brioixeria franxipa pas39

Els decorarem una mica.

35.
brioixeria franxipa pas40

Abans d'entrar el forn...

36.
brioixeria franxipa pas41

... unes ametlles granet... i una mica de sucre. 

37.
brioixeria franxipa pas42

Els enfornem a 180 graus... durant uns 35-40 minuts, i en la part baixa del forn.

38.
brioixeria franxipa pas43

S'aniran coent poc a poc...

39.
brioixeria franxipa pas44

... i haureu d'utilitzar una punxa per saber si estan cuits per dins o no. Quan surti seca, voldrà dir que ja estan fets.

40.
brioixeria franxipa pas45

Mentre, prepararem una glassa per acabar els franxipans que tenim al congelador. Tireu una clara d'ou en un cassó.

41.
brioixeria franxipa pas46

Afegiu sucre llustre... sense por... i aneu remenant amb una varilla.

42.
brioixeria franxipa pas47

Al principi us quedarà una textura molt líquida...

43.
brioixeria franxipa pas48

... poc a poc... i anant afegint sucre, veureu com agafa una textura més cremosa.

44.
brioixeria franxipa pas49

A més a més , escalfarem una mica de gelatina de poma.

45.
brioixeria franxipa pas50

Mentrestant, ja tenim cuita la primera tongada de franxipans.

46.
brioixeria franxipa pas51

Amb aquests motlles no se us enganxaran mai.

47.
brioixeria franxipa pas52

Que us semblen, eh?

48.
brioixeria franxipa pas53

Fan una pinta bona...

49.
brioixeria franxipa pas54

... però el gust encara és molt millor.

50.
brioixeria franxipa pas55

Tornem a la gelatina... que haurem de treballar amb una cullera fins que ens quedin els grumolls més petits possibles.

51.
brioixeria franxipa pas56

Farem un cornet de paper...

52.
brioixeria franxipa pas57

... l'omplirem amb gelatina i amb unes tisores tallarem la punta.

53.
brioixeria franxipa pas58

Que es pugui escriure amb la gelatina.

54.
brioixeria franxipa pas59

Ara agafem una paletina... que acabarem els nostres franxipans.

55.
brioixeria franxipa pas60

Els traiem del congelador i els posem per sobre una capa de glassa.

56.
brioixeria franxipa pas61

Perfecte.

57.
brioixeria franxipa pas62

Ara farem una creu amb el cornet de gelatina.

58.
brioixeria franxipa pas63

I finalment, tirarem per sobre una mica d'ametlla granet o filada.

59.
brioixeria franxipa pas64

Preparem el forn.

60.
brioixeria franxipa pas65

Igual que abans, els hem de coure a 180 graus durant 35-40 minuts.

61.
brioixeria franxipa pas66

Poc a poc aniran creixent...

62.
brioixeria franxipa pas68

Amb la nostre varilla de ferro mirarem si estan cuits per dins.

63.
brioixeria franxipa pas69

Sembla que si.

64.
brioixeria franxipa pas70

Us presento... el franxipà!

65.
brioixeria franxipa pas71

El podríem descriure com una massa de textura similar a la magdalena... amb gustet de llimona i conyac... el toc dolç de la glassa... i el sempre estimat sabor del full. Una peça extraordinària.

66.
brioixeria franxipa pas72

Ummm.

67.
brioixeria franxipa pas73

Com us deia, us han de quedar així.

68.
brioixeria franxipa pas74

Podeu servir-los barrejats, els que tenen full amb els que no. Com ja us he comentat, són ideals per esmorzar o berenar...no tant com a postre després d'un dinar copiós. Els gaudireu més si teniu gana.

69.
brioixeria franxipa pas75

Bon Profit!