D'aquella brioixeria que encanta els més menuts de la casa. Amb aquesta recepta us quedaran unes ensaïmades molt bones, però a la pastisseria on treballava gairebé mai en fèiem. Només les fèiem quan ens fallava el proveïdor...i ens emprenyava molt. Sabeu per què?... perquè porten molta feina. Cada ensaïmada s'ha d'estirar i s'ha d'untar amb llard (o saïm, d'aquí el nom) i el seu procés d'elaboració és massa entretingut i laboriós per a una simple pasta de brioixeria que ha de resultar econòmica pel client. Com feien moltes altres pastisseries... les compràvem a un proveïdor extern.
En el cas dels tortells si que val la pena dedicar-hi aquest temps d'elaboració. Recordeu que un cop estirada la podeu farcir del que més us agradi, com crema, xocolata o cabell d'àngel.
500gr. farina força
100gr. sucre
6gr. sal
2 ous
125ml. llet
20gr. llevat premsat
35gr. llard
unes gotes d'essència de llimona
un polsim de canyella en pols
colorant alimentari color "groc ou"
llard pel farciment
1 ou batut per pintar
oli per estirar
sucre llustre per decorar
![brioixeria ensaimades pas1 brioixeria ensaimades pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/50/97/brioixeria-ensaimades-pas1.jpeg)
Comencem a preparar el brioix. Hi posem el sucre.
![brioixeria ensaimades pas3 brioixeria ensaimades pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/51/81/brioixeria-ensaimades-pas3.jpeg)
El llard.
![brioixeria ensaimades pas4 brioixeria ensaimades pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/52/23/brioixeria-ensaimades-pas4.jpeg)
Esmicolem el llevat...
![brioixeria ensaimades pas5 brioixeria ensaimades pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/52/65/brioixeria-ensaimades-pas5.jpeg)
... i el barregem amb la llet. Ho reservem.
![brioixeria ensaimades pas6 brioixeria ensaimades pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/53/07/brioixeria-ensaimades-pas6.jpeg)
Hi posem la sal.
![brioixeria ensaimades pas7 brioixeria ensaimades pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/53/49/brioixeria-ensaimades-pas7.jpeg)
Una mica de colorant. Si no en teniu no passa res.
![brioixeria ensaimades pas8 brioixeria ensaimades pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/53/91/brioixeria-ensaimades-pas8.jpeg)
Unes gotes d'essència de llimona. Hi podeu posar ratlladura de pell de llimona.
![brioixeria ensaimades pas9 brioixeria ensaimades pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/54/33/brioixeria-ensaimades-pas9.jpeg)
![brioixeria ensaimades pas10 brioixeria ensaimades pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/54/75/brioixeria-ensaimades-pas10.jpeg)
![brioixeria ensaimades pas11 brioixeria ensaimades pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/55/17/brioixeria-ensaimades-pas11.jpeg)
... fins aconseguir una barreja més o menys homogènia.
![brioixeria ensaimades pas12 brioixeria ensaimades pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/55/59/brioixeria-ensaimades-pas12.jpeg)
A continuació hi incorporarem la farina...
![brioixeria ensaimades pas13 brioixeria ensaimades pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/56/01/brioixeria-ensaimades-pas13.jpeg)
... sempre de tipus força, que ara la podeu comprar en qualsevol gran superfície.
![brioixeria ensaimades pas14 brioixeria ensaimades pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/56/43/brioixeria-ensaimades-pas14.jpeg)
Amb la farina, hi posarem la llet amb el llevat...
![brioixeria ensaimades pas15 brioixeria ensaimades pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/56/85/brioixeria-ensaimades-pas15.jpeg)
... muntem el ganxo...
![brioixeria ensaimades pas16 brioixeria ensaimades pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/57/27/brioixeria-ensaimades-pas16.jpeg)
... i ho deixarem amassar uns 20 minuts.
![brioixeria ensaimades pas17 brioixeria ensaimades pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/57/69/brioixeria-ensaimades-pas17.jpeg)
Si cal, es pot afegir una mica més de llet...
![brioixeria ensaimades pas18 brioixeria ensaimades pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/58/11/brioixeria-ensaimades-pas18.jpeg)
... fins trobar la textura ideal: tova i enganxosa però manipulable.
![brioixeria ensaimades pas19 brioixeria ensaimades pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/58/53/brioixeria-ensaimades-pas19.jpeg)
Ja la tenim a punt.
![brioixeria ensaimades pas20 brioixeria ensaimades pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/58/95/brioixeria-ensaimades-pas20.jpeg)
Tirarem una mica d'oli al taulell.
![brioixeria ensaimades pas21 brioixeria ensaimades pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/59/37/brioixeria-ensaimades-pas21.jpeg)
A mi m'agrada treballar una mica més el brioix a mà.
![brioixeria ensaimades pas22 brioixeria ensaimades pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/59/79/brioixeria-ensaimades-pas22.jpeg)
Farem una bola ben premsada...
![brioixeria ensaimades pas23 brioixeria ensaimades pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/60/21/brioixeria-ensaimades-pas23.jpeg)
... i li tirarem un nou raig d'oli per sobre...
![brioixeria ensaimades pas24 brioixeria ensaimades pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/60/63/brioixeria-ensaimades-pas24.jpeg)
... que estendrem amb les mans per tot arreu.
![brioixeria ensaimades pas25 brioixeria ensaimades pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/61/05/brioixeria-ensaimades-pas25.jpeg)
Ara, ho cobrirem amb un drap humit i ho deixarem llevar fins que dobli el tamany. Això dependrà de la temperatura exterior (hivern/estiu) i pot anar de 2 a 4 o 5 hores.
![brioixeria ensaimades pas26 brioixeria ensaimades pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/61/47/brioixeria-ensaimades-pas26.jpeg)
Ja ens ha doblat el tamany.
![brioixeria ensaimades pas27 brioixeria ensaimades pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/61/89/brioixeria-ensaimades-pas27.jpeg)
Ara tornarem a fer una bola premsada.
![brioixeria ensaimades pas28 brioixeria ensaimades pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/62/31/brioixeria-ensaimades-pas28.jpeg)
Tallarem porcions d'uns 60gr.
![brioixeria ensaimades pas29 brioixeria ensaimades pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/62/73/brioixeria-ensaimades-pas29.jpeg)
Amb cada una en farem una boleta premsada també.
![brioixeria ensaimades pas30 brioixeria ensaimades pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/63/15/brioixeria-ensaimades-pas30.jpeg)
Com aquesta.
![brioixeria ensaimades pas31 brioixeria ensaimades pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/63/99/brioixeria-ensaimades-pas31.jpeg)
I les aneu reservant al taulell.
![brioixeria ensaimades pas32 brioixeria ensaimades pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/64/41/brioixeria-ensaimades-pas32.jpeg)
Ara agafem el llard, que el tindrem a temperatura ambient.
![brioixeria ensaimades pas33 brioixeria ensaimades pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/64/83/brioixeria-ensaimades-pas33.jpeg)
Amb el corró estirem una boleta de brioix...
![brioixeria ensaimades pas34 brioixeria ensaimades pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/65/25/brioixeria-ensaimades-pas34.jpeg)
... ben prima, eh?... gairebé transparent. Si es trenca no passa res.
![brioixeria ensaimades pas35 brioixeria ensaimades pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/65/67/brioixeria-ensaimades-pas35.jpeg)
Amb un parell o tres de dits... agafarem una mica de llard...
![brioixeria ensaimades pas36 brioixeria ensaimades pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/66/09/brioixeria-ensaimades-pas36.jpeg)
... així...
![brioixeria ensaimades pas37 brioixeria ensaimades pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/66/51/brioixeria-ensaimades-pas37.jpeg)
... i l'estendrem a sobre del brioix estirat.
![brioixeria ensaimades pas38 brioixeria ensaimades pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/66/93/brioixeria-ensaimades-pas38.jpeg)
Seguidament, amb els dits també, l'escamparem per tot arreu.
![brioixeria ensaimades pas39 brioixeria ensaimades pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/67/35/brioixeria-ensaimades-pas39.jpeg)
Ara és qüestió d'enrotllar el brioix sobre sí mateix. Heu d'agafar-lo per una cantonada i enrotllar de costat.
![brioixeria ensaimades pas40 brioixeria ensaimades pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/67/77/brioixeria-ensaimades-pas40.jpeg)
La idea és que us quedi una punta primeta i un altre més gruixuda.
![brioixeria ensaimades pas41 brioixeria ensaimades pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/68/19/brioixeria-ensaimades-pas41.jpeg)
Com aquesta.
![brioixeria ensaimades pas42 brioixeria ensaimades pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/68/61/brioixeria-ensaimades-pas42.jpeg)
Directament, col.locarem aquesta tira de brioix sobre una safata pel forn, però donant-li forma.
![brioixeria ensaimades pas43 brioixeria ensaimades pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/69/03/brioixeria-ensaimades-pas43.jpeg)
Heu de cargolar el brioix però evitant que es toqui per la part interior. Contra més llarga sigui la tira... més voltes tindrà l'ensaïmada.
![brioixeria ensaimades pas44 brioixeria ensaimades pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/69/45/brioixeria-ensaimades-pas44.jpeg)
Assenteu bé el brioix a la safata amb una lleugera pressió. Deixeu-lo llevar a temperatura ambient fins que dobli el seu tamany.
![brioixeria ensaimades pas45 brioixeria ensaimades pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/70/29/brioixeria-ensaimades-pas45.jpeg)
Seguidament ja podrem pintar el brioix.
![brioixeria ensaimades pas46 brioixeria ensaimades pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/70/71/brioixeria-ensaimades-pas46.jpeg)
Ja veieu que s'ha inflat molt. Només ens queda enfornar les ensaïmades a uns 180-190 graus durant uns 10 minuts aproximadament. Ja sabeu que cada forn és un món. Vigileu-les bé que es cremen ràpidament.
![brioixeria ensaimades pas47 brioixeria ensaimades pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/71/13/brioixeria-ensaimades-pas47.jpeg)
I aquest és el resultat.
![brioixeria ensaimades pas48 brioixeria ensaimades pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/71/55/brioixeria-ensaimades-pas48.jpeg)
Deixeu-les refredar una estona.
![brioixeria ensaimades pas49 brioixeria ensaimades pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/71/97/brioixeria-ensaimades-pas49.jpeg)
Ja per acabar, només haurem de cobrir-les amb sucre llustre (glas).
![brioixeria ensaimades pas50 brioixeria ensaimades pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/72/39/brioixeria-ensaimades-pas50.jpeg)
I a berenar tothom!
![brioixeria ensaimades pas51 brioixeria ensaimades pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/72/81/brioixeria-ensaimades-pas51.jpeg)
Es poden farcir del que vulgueu (xocolata, crema, nata, massapà, de Mallorca amb cabell d'àngel, etc...).
![brioixeria ensaimades pas52 brioixeria ensaimades pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/40/73/23/brioixeria-ensaimades-pas52.jpeg)
Bon profit!