D'aquella brioixeria que encanta els més menuts de la casa. Amb aquesta recepta us quedaran unes ensaïmades molt bones, però a la pastisseria on treballava gairebé mai en fèiem. Només les fèiem quan ens fallava el proveïdor...i ens emprenyava molt. Sabeu per què?... perquè porten molta feina. Cada ensaïmada s'ha d'estirar i s'ha d'untar amb llard (o saïm, d'aquí el nom) i el seu procés d'elaboració és massa entretingut i laboriós per a una simple pasta de brioixeria que ha de resultar econòmica pel client. Com feien moltes altres pastisseries... les compràvem a un proveïdor extern.

En el cas dels tortells si que val la pena dedicar-hi aquest temps d'elaboració. Recordeu que un cop estirada la podeu farcir del que més us agradi, com crema, xocolata o cabell d'àngel.

Ingredients

500gr. farina força

100gr. sucre

6gr. sal  

2 ous   

125ml. llet  

20gr. llevat premsat  

35gr. llard

unes gotes d'essència de llimona

un polsim de canyella en pols  

colorant alimentari color "groc ou"  

llard pel farciment  

1 ou batut per pintar

oli per estirar

sucre llustre per decorar

Preparació
1.
brioixeria ensaimades pas1

Comencem a preparar el brioix. Hi posem el sucre.

2.
brioixeria ensaimades pas3

El llard.

3.
brioixeria ensaimades pas4

Esmicolem el llevat...

4.
brioixeria ensaimades pas5

... i el barregem amb la llet. Ho reservem.

5.
brioixeria ensaimades pas6

Hi posem la sal.

6.
brioixeria ensaimades pas7

Una mica de colorant. Si no en teniu no passa res.

7.
brioixeria ensaimades pas8

Unes gotes d'essència de llimona. Hi podeu posar ratlladura de pell de llimona.

8.
brioixeria ensaimades pas9
9.
brioixeria ensaimades pas10
10.
brioixeria ensaimades pas11

... fins aconseguir una barreja més o menys homogènia.

11.
brioixeria ensaimades pas12

A continuació hi incorporarem la farina...

12.
brioixeria ensaimades pas13

... sempre de tipus força, que ara la podeu comprar en qualsevol gran superfície.

13.
brioixeria ensaimades pas14

Amb la farina, hi posarem la llet amb el llevat...

14.
brioixeria ensaimades pas15

... muntem el ganxo...

15.
brioixeria ensaimades pas16

... i ho deixarem amassar uns 20 minuts.

16.
brioixeria ensaimades pas17

Si cal, es pot afegir una mica més de llet...

17.
brioixeria ensaimades pas18

... fins trobar la textura ideal: tova i enganxosa però manipulable.

18.
brioixeria ensaimades pas19

Ja la tenim a punt.

19.
brioixeria ensaimades pas20

Tirarem una mica d'oli al taulell.

20.
brioixeria ensaimades pas21

A mi m'agrada treballar una mica més el brioix a mà.

21.
brioixeria ensaimades pas22

Farem una bola ben premsada...

22.
brioixeria ensaimades pas23

... i li tirarem un nou raig d'oli per sobre...

23.
brioixeria ensaimades pas24

... que estendrem amb les mans per tot arreu.

24.
brioixeria ensaimades pas25

Ara, ho cobrirem amb un drap humit i ho deixarem llevar fins que dobli el tamany. Això dependrà de la temperatura exterior (hivern/estiu) i pot anar de 2 a 4 o 5 hores.

25.
brioixeria ensaimades pas26

Ja ens ha doblat el tamany.

26.
brioixeria ensaimades pas27

Ara tornarem a fer una bola premsada.

27.
brioixeria ensaimades pas28

Tallarem porcions d'uns 60gr.

28.
brioixeria ensaimades pas29

Amb cada una en farem una boleta premsada també.

29.
brioixeria ensaimades pas30

Com aquesta.

30.
brioixeria ensaimades pas31

I les aneu reservant al taulell.

31.
brioixeria ensaimades pas32

Ara agafem el llard, que el tindrem a temperatura ambient.

32.
brioixeria ensaimades pas33

Amb el corró estirem una boleta de brioix...

33.
brioixeria ensaimades pas34

... ben prima, eh?... gairebé transparent. Si es trenca no passa res.

34.
brioixeria ensaimades pas35

Amb un parell o tres de dits... agafarem una mica de llard...

35.
brioixeria ensaimades pas36

... així...

36.
brioixeria ensaimades pas37

... i l'estendrem a sobre del brioix estirat.

37.
brioixeria ensaimades pas38

Seguidament, amb els dits també, l'escamparem per tot arreu.

38.
brioixeria ensaimades pas39

Ara és qüestió d'enrotllar el brioix sobre sí mateix. Heu d'agafar-lo per una cantonada i enrotllar de costat.

39.
brioixeria ensaimades pas40

La idea és que us quedi una punta primeta i un altre més gruixuda.

40.
brioixeria ensaimades pas41

Com aquesta.

41.
brioixeria ensaimades pas42

Directament, col.locarem aquesta tira de brioix sobre una safata pel forn, però donant-li forma.

42.
brioixeria ensaimades pas43

Heu de cargolar el brioix però evitant que es toqui per la part interior. Contra més llarga sigui la tira... més voltes tindrà l'ensaïmada.

43.
brioixeria ensaimades pas44

Assenteu bé el brioix a la safata amb una lleugera pressió. Deixeu-lo llevar a temperatura ambient fins que dobli el seu tamany.

44.
brioixeria ensaimades pas45

Seguidament ja podrem pintar el brioix. 

45.
brioixeria ensaimades pas46

Ja veieu que s'ha inflat molt. Només ens queda enfornar les ensaïmades a uns 180-190 graus durant uns 10 minuts aproximadament. Ja sabeu que cada forn és un món. Vigileu-les bé que es cremen ràpidament.

46.
brioixeria ensaimades pas47

I aquest és el resultat.

47.
brioixeria ensaimades pas48

Deixeu-les refredar una estona.

 

48.
brioixeria ensaimades pas49

Ja per acabar, només haurem de cobrir-les amb sucre llustre (glas).

49.
brioixeria ensaimades pas50

I a berenar tothom!

50.
brioixeria ensaimades pas51

Es poden farcir del que vulgueu (xocolata, crema, nata, massapà, de Mallorca amb cabell d'àngel, etc...).

51.
brioixeria ensaimades pas52

Bon profit!