Excel·lent amanida! Excel·lent tomàquet blau! Alguns haureu sentit a parlar del tomàquet blau. Però compte, que hi ha una certa confusió. Per què és blau? El color prové d'una acumulació d'antioxidants i compostos que es troben de forma natural en altres parts de la planta. A més llum solar, més enfosqueixen, passant d'un blau clar, a un de més fosc, i a la fi gairebé negre, blau molt fosc. Per tant, les antocianines són les responsables d'aquest color blavós. Els tomàquets blaus es van crear originàriament, no per capritx de consumidor, sinó com a iniciativa de diversos centres de recerca en diversos llocs del món, però sempre amb finalitats terapèutiques. És transgènic o no

El que està clar és que aquest fruit, derivat de la hibridació, posseeix unes propietats antioxidants que repercuteixen de manera molt beneficiosa en la salut. El tomàquet blau que hem fet servir ha estat analitzat per rigorosos estudis per conèixer les propietats funcionals i de salut dels seus valors nutricionals.

Però més enllà del debat sobre el seu origen, vull posar el focus en que es tracta d’un producte que ja podeu trobar al vostre mercat i/o supermercat i que us recomano tastar. A mi, personalment, m’ha sorprès positivament el seu sabor, fins i tot, m'ha recordat la pruna.

Ingredients

1 tomàquet blau fresc

1 tros de pebrot groc

1 tros de pebrot vermell

1 tros de pebrot verd

1/2 ceba colça

1 llauna de sardines en oli

olives partides o trencades

vinagre de Mòdena

oli d'oliva verge extra

sal

Variants:

Podeu afegir altres verdures (cogombre, rave, etc..)

Preparació
1.

Prepareu tota la verdura, ben rentada.

2.

Com podeu veure, aquest tomàquet té més color de pruna que no pas blau. Això és per l'alta exposició solar a la que ha estat sotmés.

3.

Trinxeu un tros de cada pebrot a la juliana, i també la ceba.

4.

Ara, trinxeu el tomàquet a trossos.

5.

Barregeu-ho tot plegat.

6.

I ara toca amanir-ho. Tireu un bon raig de vinagre, en aquest cas de Mòdena.

7.

Un bon raig d'oli d'oliva verge extra.

8.

I sal, al gust.

9.

Ho remeneu bé i ja ho podeu emplatar.

10.

Ara toca afegir-hi les sardines. Podeu fer servir sardines en oli, en escabetx, o en salsa de tomàquet, les que més us agradin. Poden ser grans o petites.

11.

Acabeu el plat amb les sardines i unes quantes olives, les que preferiu. Un nou raig d'oli per sobre i cap a taula.

12.

Bon profit!