Ja ha arribat la calor i sembla que serà per quedar-s'hi, oi? Us presento, doncs, una recepta fresca, deliciosa i senzilla de fer. Ja sabeu que les endívies resulten una mica amargants. Per internet trobareu alguns trucs com netejar les fulles amb paper de cuina o un drap humit, escolliu les més blanques (com més verda més amarga) o poseu-hi unes gotes de llimona si les heu de coure.
Però més enllà d'aquesta lleugera amargor (més que suportable al meu parer) voldria destacar l'efecte refrescant en boca que tenen les fulles, ideal per a preparacions com la que veureu a continuació. A més, les propietats d'aquesta hortalissa són molt destacables: conté provitamina A, vitamina B9, C, E, potassi i calci.
4 endívies
1 poma
200 g formatge parmesà en plaques o a trossos
100 g de nous pelades
oli d'oliva verge extra
una fulla de menta fresca per decorar
sal
Per a la salsa:
6 cullerades de mel
4 cullerades de mostassa
Variants:
Podeu fer servir altres tipus de formatge
També es pot acompanyar la mateixa amanida amb salsa pesto
Enlloc d'aquesta salsa podeu fer la clàssica vinagreta de mel i mostassa afegint vinagre, oli i sal

Prepareu els ingredients.

Comenceu fent la salsa. Jo he utilitzat una mostassa de la casa Leo Boeck, amb un punt de picant molt interessant.

Poseu la mel en un bol.

I a sobre la mostassa.

Barregeu-ho bé fins que els dos ingredients quedin totalment integrats. Ho reserveu a la nevera.

Talleu les endívies.

Separeu les fulles i reserveu el cor.

Amb un drap o un paper humit netegeu-les d'una en una, amb paciència.

Peleu una poma i amb el mateix pelador, feu-ne tires.

Les aneu reservant.

El cor, o part central que abans hem reservat, també l'aprofitarem.

Un cop net, el trinxeu.

I el col·loqueu al mig del plat.

Aquesta base us farà de suport per a les fulles.

Seguidament, tireu-hi un raig d'oli d'oliva per sobre. Podeu salar lleugerament les fulles, però la sal del formatge serà suficient per aquesta amanida.

Col·loqueu la poma per sobre de les fulles.

I ara el formatge. Qualsevol que us agradi li anirà bé.

També repartit per sobre de la poma, de forma desigual.

A continuació, poseu-hi trossos de nou, amb una mica de gràcia millor.

Finalment, una fulla de menta rematarà estèticament l'amanida, alhora que aportarà un fresc aroma.

Per acabar, amaniu el plat amb la salsa de mel i mostassa.

I ja la podeu servir.

Bon profit!