El restaurant Trull d'en Francesc el van inaugurar l’any 1990 en Francesc Xambó i la Josi Salguero amb el seu fill Francesc Jr. a la petita població de Boadella i les Escaules, situada a la riba dreta del riu la Muga, a la comarca de l’Alt Empordà.

Durant aquests trenta-cinc anys, han ofert una cuina tradicional catalana —aquella de tota la vida— en un entorn envejable, amb en Francesc de cap de cuina i la Josi i en Francesc Jr. d'encarregats que la cosa rutlli a la sala. Per fer-ho possible, però, abans van restaurar l’antic trull d’oli, que data del segle XVII, amb la mola per moldre les olives i la premsa del segle XIX, tot mantenint algunes de les parets originals i condicionant una terrassa espectacular que queda literalment penjada sobre la Muga, una meravella de lloc.

És dilluns i el menjador està de gom a gom. Part de la clientela és francesa, a causa de la proximitat del país veí. Em comenta en Francesc que els encanta la seva cuina tradicional, alguns són clients de fa molts anys, altres hi fan cap pel boca-orella, sobretot.

Estudiem acuradament la carta de vins, perquè s’ho mereix. En Francesc s'ocupa personalment d’escollir cadascun dels vins. Per posar un exemple, de la DO de l’Empordà en tenen més de cent de diferents, dels quals triem el Nereus, elaborat amb varietats syrah, merlot i garnatxa negra, que li proporciona aquest aspecte fosc; un vi molt llaminer. Es dona el cas que aquesta zona esdevé un dels nuclis surers més importants de l’Estat.

Així, entaulats, mentre guaitem els ànecs al riu i com quin no vol la cosa, comencem amb uns rossinyols saltats amb pernil, que els porta un conegut seu d’Olot que busca bolets tot l’any.

Fem també un parell d’amanides, per allò de fer un àpat equilibrat. La primera amb peus de porc amb pinyons i vinagreta, que cuinen durant dotze hores a baixa temperatura i sense aigua, per acabar fent una terrina que després passen per la paella per donar-li aquest punt cruixent. La segona, de tomàquets, que els hi porten diàriament de Vilabertran. En Francesc m’assegura que dispensen un tracte preferent als productors de la zona, i que consumeixen els productes que conreen i cultiven. No entenen ni consideren una altra manera de fer-ho.
El restaurant Trull d'en Francesc és una molt bona opció a l'Alt Empordà si sou per la zona, un lloc, sens dubte, per als amants del bon menjar de tota la vida, que pot presumir d’estar ubicat en un entorn realment envejable
Els caragols a la llauna són una de les especialitats de la carta. Els cuinen a poc a poc, sense pressa, afegint-los-hi una mica de cansalada i acompanyant-los de les tres salses clàssiques, la vinagreta, l’allioli i el sofregit de tomata, que suquem amb el pa artesà de la fleca de llenya de Terrades. Els caragols són sempre apreciats, sigui a llauna, a la brasa o en suc, tant si van sols com acompanyant arrossos, fideus o carns.

Avui ens hem tirat a la piscina amb un parell de txuletons de Can Vila que trobo molt tendres, d’un sabor intens i molt sucosos, l’un poc fet i l’altre al punt. Al Trull fan de tot a la brasa, però preparen uns rostits de traca i mocador, com la cuixa d’ànec, el cabrit de llet o l’espatlla de xai, que he tingut la sort de tastar en anteriors visites al restaurant.

Tanquem l’àpat amb un mil fulls de crema de iogurt, fruites del bosc i coulis de gerds. Aquí totes les postres les fan ells mateixos, incloent-hi els gelats i, és clar, són una meravella.
Poca broma, recordeu aquest restaurant si esteu per aquesta zona, perquè és una molt bona opció. Un lloc, sens dubte, per als amants del bon menjar de tota la vida, que pot presumir d’estar ubicat en un entorn realment envejable. Déu n'hi do!