Els primers documents que apareixen fent referència a la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell són de l’any 1048, cosa que la converteix en la primera fira documentada de Catalunya, però també del país veí. Inclosa en la mateixa fira tenim la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, tot un referent al país que enguany celebra la 29a edició, amb 51 formatgeries participants i 188 formatges diferents que han tastat els membres del jurat.

cabra

Concurs de formatges Fira de Sant Ermengol / Foto: Ràdio Seu

Des de primera hora del dissabte, el jurat ens hem reunit a la sala polivalent de la Seu durant quasi tres hores per decidir els formatges guanyadors de cada categoria. Sempre dic que tot amant del formatge ha de fer de jurat d’un concurs de formatges almenys una vegada a la vida. Podríem dir que és com un bateig dels formatges en el qual durant unes hores tot gira al voltant del formatge i on valores primer l’aspecte exterior i interior de cada formatge de la categoria que t’han assignat des de l’organització per després valorar l’aroma, la textura i el buquet, que no és poca cosa, i acabar compartint impressions amb les companyes i companys de la taula. Durant l’acte, la periodista especialitzada en gastronomia i speaker Carme Gasull ens ha acompanyat i alegrat el tast.

gasull2

Concurs de formatges de la Fira de Sant Ermengol amb la periodista Carme Gasull / Foto: Ràdio Seu

Val a dir que hem tingut una taula on hem rigut molt. Estava amb el Ioritz Imaz, que el conec de quan era alcalde d'Idiazabal, o no, perquè el tenia al costat i quan ens hem presentat li dic: "Jo soc amic d’un noi que va ser alcalde d’Idiazabal, vam estar amb ell jugant a pilota basca i després ens va preparar el dinar, un menú de “sidreria”, truita de bacallà, pebrots, chuletón i va estar cantant tot el dia, un noi molt divertit", i llavors el tio m’engalta: “Víctor, soc jo”.  Hòstia, em vaig quedar de pedra. També hi havia el bertsolari Iker Zubeldia, alcalde de Zegama, que era de llarg el nas més fi de la taula. De cap de taula i per posar-hi seny estava amb nosaltres l’afinador Francesc Portet, de la formatgeria Caseus de Granollers, i el Jordi Marquet, gastrònom andorrà fundador de la primera botiga gurmet a Andorra ara fa quaranta anys.

Vaca
Concurs de formatge de la Fira de Sant Ermengol / Foto: Ràdio Seu

Ja em perdonareu, però fa anys que participo de jurat i cansat de no agafar una categoria de les que considerem més top, aquesta vegada l’he encertat: llet d’ovella quallada enzimàtica de pasta dura. Content com un mussol, m’he llevat a Sorribes de la Vansa quan encara era fosc per baixar cap a la Seu mentre despuntava el dia. A les vuit ja estàvem entaulats amb el Toni i el Pere a l’Estanc d’Adrall, amb un plat de tripa de corder que reanimaria un mort, per després, com qui no vol la cosa, anar directament cap al cementiri, per sort, solament a aparcar el cotxe i tirar cap a l’aula on tastarem solament divuit formatges que haurem de puntuar i valorar. Per acompanyar el tast, ens serveixen una mica d’aigua i vi blanc, en aquesta ocasió, un vi molt estimat a la zona, el Carisma fet a Montant, per anar humitejant la gola.

Serrat Gros

La Mercé de la formatgeria Serrat Gros amb la seva filla / Foto: Ràdio Seu

Al llarg del tast, ens han passat coses que us vull explicar. En primer lloc, el formatge número 15. Abans d’obrir-lo, presentava una aparença exterior i una aroma diferent de la categoria que estàvem valorant. Hem demanat a l’organització que confirmés la fitxa tècnica i després de comprovar-ho, l’han eliminat de la nostra categoria.  En segon lloc, quan hem tastat el primer formatge, l’hem trobat bo i he comentat tímidament que potser érem davant del millor formatge que tastaríem, tots hem rigut. El curiós és que, finalment i després de tastar els divuit formatges, li hem concedit la medalla d’or. Hem sabut més tard que el premiat de la nostra categoria, ja que era un tast a cegues, era el Goine Gaztak de Lácteos Goine.

Montse

Montse Ferrer rep el premi de mans de l'alcalde de la Seu, Joan Barrera / Foto: Ràdio Seu

El lliurament dels premis dels formatges guanyadors, on les formatgeries de l’Alt Urgell s’han endut onze medalles, han començat amb l’entrega del Premi Amic del Formatge 2023 que enguany ha recaigut en la Montse Ferrer, organitzadora de la fira durant els darrers 26 anys i sense la qual no seríem on som. Ja compto els dies que falten per celebrar la 30a edició que celebrarem el proper any.