Tot va començar perquè a un familiar li van imposar, per temes mèdics, una reducció dràstica en el consum de sal. Quan el veus des d'aquesta perspectiva, acompanyat de professionals que t'expliquen com de perillós és aquest condiment blanc que tan a la lleugera solem utilitzar, la decisió de canviar d'hàbits no és una opció més, és el que toca fer.

Et trobis en una situació similar o et sentis sa com una poma, no hem d'oblidar que l'OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana no superar els 5 grams de sal al dia. I això no és més que una cullereta petita de cafè.

Segons l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició (AESAN), a Espanya, de mitjana, se'n consumeix el doble. Anem pel pedregar.

Així doncs, reduint considerablement el consum de sal diari el benefici principal és protegir al nostre cor i les seves artèries, que no és un tema fútil.

salt 3285024 1280

Foto: Pixabay

Menys tensió

La tensió arterial és la força amb què la sang xoca contra les artèries en bombar el cor. Aquesta pressió ha de ser prou forta com perquè empenyi la sang a cada racó del nostre organisme, però no tant com perquè faci malbé la paret d'aquestes artèries. Doncs bé, la sal repercuteix directament en aquest procés i per tant, un excés de sal en la nostra dieta suma molts punts per patir hipertensió.

I aquest és el principal motiu pel qual els metges retiren la sal per complet de la dieta a les persones amb aquest diagnòstic. Així doncs, abans d'arribar a no total, millor reduir i evitar riscos.

Protegir els ronyons

Aquest excés de sal al cos també afecta directament els ronyons, que s'exposen a un sobreesforç que acaba debilitant-los. La insuficiència renal és un altre problema greu a què ens enfrontem, ja que és un òrgan vital.

Ossos forts

El mineral per excel·lència que sempre associem als ossos és el calci. Però, per complir els nivells que necessitem d'aquest mineral, no només necessitem consumir-lo, també absorbir-lo i retenir-lo. Doncs bé, la sal és una sabotejadora de primera a l'hora d'enganyar al calci i animar-la sortir del nostre cos abans d'haver complert la seva missió.

spices 1914130 1280
Foto: Pixabay
Menys inflats

Sí, aquí un benefici que es pot veure i mesurar a simple vista. La sal és una de les principals culpables de la retenció de líquids i, per tant, si la deixem fora dels nostres plats, aconseguirem desinflar-nos i sentir-nos més lleugers.

En casos en els quals|que la retenció de líquids en un problema i s'asseguin les mans i les cames inflades, deixar la sal és una de les millors decisions que poden prendre.

Millor evitar-la

Ja que estem sumant punts, també cal nomenar que fa anys que certs estudis treballen en la relació d'un abús de sal amb certs tipus de càncer, com el d'estómac. Encara no hi ha res aprovat, però quan l'aigua sona...

En definitiva, després d'un temps sense sal puc confirmar que em sento molt menys inflada, una cosa que s'aprecia fins i tot a la cara. I també puc presumir que les meves últimes anàlisis han sortit per emmarcar. Sens dubte, un sacrifici amb uns resultats que valen, i molt, la pena.

Com ho faig?

Si t'he convençut, el primer consell és que no ho facis de cop. Això només és vàlid per a una persona sana, és clar. Si t'ho pots permetre, comença a reduir les quantitats a poc a poc i, sobretot, en aliments que ja són saborosos per si mateixos. És a dir, deixa unes verdures ofegades o un enciam de bossa per al final.

Fes-te amic de tota mena d'espècies, ella seran les encarregades de donar sabor als teus plats sense aportar ni un gram de sal. Si toleres el picant, tot serà més fàcil. Si no és el teu cas, aposta per l'all, el coriandre, els curris o algunes herbes aromàtiques com la farigola o l'orenga. L'alfàbrega per a les amanides mai no falla.