A la recepta s'indica que feu servir una orada d'1,5 kg, però podeu fer-ho amb dues més petites, com veureu a les fotos. Aquesta és una de les maneres menys intrusives de cocció, menys fins i tot que la planxa. La carn queda tan melosa que no és necessari afegir cap acompanyament ni cap salsa. Respecte a quanta sal s'ha de fer servir, la regla general diu que són 2 quilos de sal gruixuda per cada quilo de peix.  Un cop cuinat el peix, és important no deixar-ho refredar dins la crosta, ja que la carn absorbiria massa sal i podria quedar eixuta. El més recomanable és servir-la a taula quan surti del forn. Per últim, no obriu el forn durant la cocció, pel fet que és important mantenir una temperatura constant. Som-hi!

Ingredients

1 orada d'1,5 kg

1 kg aprox. de sal gruixuda

aigua

Variants:

- Es pot acompanyar d'una salsa lleugera o d'unes verdures

- Es pot amanir amb oli verge extra i acompanyar de patates al vapor o al forn

Preparació
1.
orada sal pas1

Demaneu a la peixateria que us treguin les tripes, però no les escates.

2.
orada sal pas2

Renteu bé el peix.

3.
orada sal pas3

Les escates conformen una capa addicional a la pell que protegirà la carn de les altes temperatures que patirà fins al forn.

4.
orada sal pas4

Ara, prepareu una safata de forn per posar-hi la sal.

5.
orada sal pas5

Poseu-hi una capa de sal d'un centímetre de gruix a la part inferior de la safata.

6.
orada sal pas6

Esteneu-la bé.

7.
orada sal pas7

Col·loqueu-hi a sobre el peix.

8.
orada sal pas8

I cobriu-lo amb una generosa capa de sal de nou.

9.
orada sal pas9

Sense por! Heu de fer una autèntica muntanya de sal! Per cert, sembla neu, oi?

10.
orada sal pas10

Perfecte. El peix ha de quedar totalment cobert. Hi ha qui deixa el cap sense cobrir per què l'ull és un bon indicador de la cocció interna. Però no és necessari.

11.
orada sal pas11

Ara esquitxeu la sal amb aigua. L'aigua ajudarà a solidificar la sal al forn i fer crosta.

12.
orada sal pas12

Sense por! Unes quantes esquitxades bones! Ja ho teniu a punt per enfornar.

13.
orada sal pas13

Podeu aprofitar el forn per coure unes patates que acompanyaran el peix. Oli, sal i pebre.

14.
orada sal pas14

Cap a dins tot plegat. S'ha de coure a temperatura alta (200-220 graus) durant uns 20-25 minuts.

15.
orada sal pas15

Passat aquest temps, ja podeu retirar el peix del forn. Comprovareu que la crosta de sal és molt dura, us costarà una mica trencar-la i tot.

16.
orada sal pas16

Amb cura, retireu tota la sal del peix.

17.
orada sal pas17

Veureu que les plaques de sal surten soles.

18.
orada sal pas18

És molt gustós retirar els filets de peix d'aquesta manera, oi que sí? És com desenterrar el premi!

19.
orada sal pas19

Un cop extret el filet superior de carn, retireu l'espina amb compte i tindreu a l'abast el filet inferior.

20.
orada sal pas20

I directe cap a taula, ben calent!

21.
orada sal pas21

Vigileu per si queda alguna espina o algun tros de sal massa gruixut, sobretot si mengen criatures. Bon profit!