Els farcellets de col són un plat deliciós molt típic de la cuina aranesa i occitana. A la Vall d'Aran es coneixen com a caulet farcit. L’Alba i la Laura de @taulaperdos_ ens proposen aquesta recepta clàssica tradicional de la muntanya, però que també pots fer si ets de platja i en qualsevol època de l'any. És una preparació que ens connecta amb la cuina de les àvies i amb aquella manera de fer pausada, on cada ingredient té el seu temps i la seva funció.

No ets català si això no saps cuinar: un plat que et farà la boca aigua

Uns paquetets de col farcits de carn, típics de la cuina aranesa i occitana, que a la Vall d’Aran es coneixen com a caulet farcit. A casa nostra són típics amb carn picada, però també se’n fan de botifarra, llagostins, o a Mallorca hi ha el famós llom a la col, que combina llom, sobrassada i botifarrons. Hi ha qui els enfarina abans d’estofar-los, i hi ha qui els cuina directament a la salsa. Però no són exclusius d’aquí: plats molt semblants existeixen arreu d’Europa i de l’Orient Mitjà, a cuines influenciades per l’antic Imperi Otomà. Com els lahana sarmani turcs farcits d’arròs, els lahanodolmades grecs amb salsa de llimona, els tolma armenis amb llegums o el malfouf de Líbia, Síria, Jordània i Palestina.

😍 No ets català si això no saps cuinar: un clàssic dels nostres fogons
 

Per elaborar els farcellets de col (unes 11 unitats) necessitaràs:

  • 1 col gran (te’n sobrarà!)
  • 1 ceba
  •  2 alls
  •  2 tomàquets
  •  2 botifarres
  •  200 g de carn picada
  •  Un bon grapat de pinyons
  • 1 llesca de pa de motlle
  • 1 raig de Llet
  • 1 ou
  • 1 copa de vi negre
  • 1 l de brou de carn
  • Per la picada: un tros de pa fregit, ametlles i avellanes torrades
  • Sal i pebre
Farcellets de col. / Foto: Taula per Dos
Farcellets de col. / Foto: Taula per Dos

Uns paquetets de col farcits de carn, típics de la cuina aranesa i occitana, que a la Vall d’Aran es coneixen com a caulet farcit

Elaboració:
1.  Separem les fulles de la col i tallem la part dura del centre. Les escaldem (és a dir, bullim en aigua durant un minut, les refredem amb aigua freda per tallar la cocció i les reservem).
2. Preparem el farcit: barregem la botifarra esparracada, la carn picada, l’ou, la molla de pa remullada amb llet, els pinyons i un polsim de sal i pebre.
3. Farcim cada fulla de col amb una cullerada del farcit i l’emboliquem com si fos un petit paquet.
4. Fem el sofregit: tallem i saltem la ceba fins que sigui tendra, hi afegim l’all i cuinem un parell de minuts més. Hi incorporem el vi negre i, quan s’hagi evaporat l’alcohol, hi afegim el tomàquet ratllat. Deixem reduir fins que quedi ben concentrat.
5. Afegim els farcellets a la cassola, cobrim amb el brou i coem uns 30 minuts, fins que el brou redueixi.
6. Preparem la picada amb el pa fregit, les ametlles i les avellanes torrades. L’incorporem els 5 últims minuts de cocció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!