El pollastre a la catalana és molt més que un simple guisat: és un plat carregat de simbolisme que es menja en celebracions i que porta implícita la idea de compartir taula. L’Alba i la Laura de @taulaperdos_ ens proposen aquesta recepta clàssica que destaca pel contrast entre el punt dolç de les prunes i la intensitat del vi i els fruits secs. És una preparació que ens connecta amb la cuina de les àvies i amb aquella manera de fer pausada, on cada ingredient té el seu temps i la seva funció.

No ets català si això no saps cuinar: una gran recepta clàssica

Per preparar-lo, necessitarem pernilets de pollastre, ceba, pastanaga, all i tomàquet madur, que ens serviran per fer un sofregit lent i saborós. També hi afegirem un grapat de prunes seques hidratades amb vi ranci, una copa de vi negre i herbes aromàtiques com el llorer i el romaní. El brou de pollastre farà que el guisat tingui cos, mentre que els pinyons torrats i la picada final —amb ametlles, avellanes, xocolata i pa torrat— donaran aquell acabat espès i brillant tan característic. El resultat és una salsa que convida a sucar-hi pa sense parar.


El procediment és clar i organitzat. Primer de tot, les prunes s’hidraten en el vi ranci mentre daurem el pollastre fins a aconseguir una crosta cruixent i daurada. Després, el sofregit s’elabora amb calma, deixant que la ceba i la pastanaga caramel·litzin abans d’afegir-hi l’all i el tomàquet. Un cop reduït, s’hi reincorpora el pollastre i s’hi aboquen els vins, que es deixen evaporar. Amb el brou ja a la cassola, el guisat fa xup-xup durant una hora, temps durant el qual els sabors s’integren i es potencien.

El pollastre a la catalana amb prunes i pinyons és un guisat festiu i tradicional, amb una salsa melosa que demana pa i temps de celebració

Pollastre a la catalana amb prunes / Foto: Cedida
Pollastre a la catalana amb prunes / Foto: La Gourmeteria

La picada de fruits secs amb xocolata i pa torrat és l’autèntica clau d’aquesta recepta. No només espesseix la salsa, sinó que aporta una profunditat gustativa que converteix el plat en un festival de textures i aromes. Afegida juntament amb les prunes i els pinyons al final de la cocció, dona al plat aquell toc melós i suau que equilibra el dolç i el salat. És en aquest moment quan el guisat es transforma en una autèntica meravella gastronòmica.

😍 No ets català si això no saps cuinar: un plat mariner típic de la Costa Brava
 

El pollastre a la catalana amb prunes i pinyons és un exemple clar de com la cuina catalana sap conjugar productes senzills amb tècniques tradicionals per aconseguir plats d’una riquesa extraordinària. Un àpat que fa festa, que recorda les trobades familiars i que manté viva la transmissió de la nostra cultura culinària. Preparar-lo és una manera de reviure les arrels i de descobrir, a cada mos, la saviesa de la nostra cuina de sempre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!