Els macarrons de cardenal són un plat exquisit que agrada a tothom. Cada casa els fa amb la seva recepta particular, però avui l’Alba i la Laura de @taulaperdos_ ens proposen la manera més clàssica i tradicional de preparar-los. És una preparació que ens connecta amb la cuina de les àvies i amb aquella manera de fer pausada, on cada ingredient té el seu temps i la seva funció.

No ets català si això no saps cuinar: macarrons de cardenal

Els macarrons de cardenal són una preparació tradicional que, fins fa uns anys, poca gent coneixia. Un plat que apareix per primer cop al llibre La cuynera catalana l'any 1835, però que no va ser fins fa unes dècades que el xef Carles Gaig el va recuperar i popularitzar. La recepta es va perdre durant molts anys perquè ni es cuinava ni es transmetia. Sembla mentida que un plat tan bo, i senzill de preparar, caigués en l'oblit. Afortunadament, Catalunya és plena de cuiners que indaguen en els completíssims, i antiquíssims en alguns casos, receptaris de cuina tradicional que tenim des de fa segles per recuperar, dignificar i divulgar plats tan excepcionals i nostrats com aquest. Es tracta d'una recepta de macarrons amb sofregit, formatge i nata per cuinar que agrada a tothom. Sucosa, cremosa i plena de sabor, és més fàcil de fer del que sembla. Per preparar-la necessitaràs els següents ingredients:

😍 No ets català si això no saps cuinar: un plat típic de muntanya molt reconfortant
 

Un plat que apareix per primer cop al llibre La cuynera catalana l'any 1835, però que no va ser fins fa unes dècades que el xef Carles Gaig el va recuperar i popularitzar

Ingredients: (unes 6-8 racions)

  • 1 kg de macarrons
  • 750 g de secret de porc
  • 500 ml de nata per cuinar
  • 300 g de parmesà ratllat
  • 100 g més de parmesà (per gratinar)
  • Mantega
  • 2 cebes
  • 1 gra d’all
  • Un raig de vi blanc
  • 700 ml de tomàquet ratllat
Macarrons de cardenal. / Foto: Taulaperdos

Elaboració:

  1. Pelem i tallem les cebes, l’all i el secret de porc.
  2. Enrossim la carn en una paella calenta i la reservem.
  3. A la mateixa paella, sofregim la ceba amb una mica de sal fins que sigui ben feta. Afegim un raig de vi blanc a mitja cocció.
  4. Incorporem l’all, deixem coure un parell de minuts i hi afegim el tomàquet ratllat, deixant-lo reduir fins que quedi ben concentrat.
  5. En un cassó, escalfem la nata amb 300 g de parmesà, remenant fins a obtenir una salsa espessa i cremosa.
  6. Bullim els macarrons el temps indicat al paquet en aigua abundant amb sal. Agafem un got gran d’aigua per afegir-la a la salsa de tomàquet fins a obtenir la textura perfecta.
  7. Muntem el plat per capes en una safata de forn: una mica de salsa i crema de parmesà a la base, macarrons, salsa de tomàquet, carn, crema de parmesà… I repetim fins a acabar tots els ingredients!
  8. A la capa superior hi posem més crema de parmesà, parmesà ratllat i uns daus de mantega.
  9. Gratinem al forn fins que quedi ben daurat!
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!