"Un dels formatges més imponents del Pirineu Català", així és com defineix Eugeni Celery el formatge La Carbassa, un dels més voluminosos, 10 kg de mitjana, i rics de sabor que s'elaboren a Catalunya. Aquest formatge d'ovella és creació d'Albert Pons i reposa amb una maduració durant 24 mesos, el que li concedeix "uns tocs amargs i picants al seu sabor", a més de gran quantitat de matisos. Celery, propietari de la Formatgeria Eugene, aconsella maridar La Carbassa com si fos un parmesà (amb pasta, verdures o postres), però ressalta que la millor manera de tastar-lo i gaudir-lo, sense dubte, "és tot sol".

 

Un formatge pioner

Fet al municipi de Meranges, la Cerdanya, aquest producte està elaborat d'ovella xurra i d'ovella lacona. Tots els formatges que elabora Pons són amb llet crua de les seves pròpies ovelles, que pasturen pels prats i les muntanyes de Meranges i Girul. Albert Pons va esdevenir un dels primers formatgers a apostar pels tipus de formatge grans, de més volum. En tractar-se de formatges d'una grandària força considerable, l'avantatge més destacat és el fet que s'aprecia més tant la complexitat del gust com de l'aroma. Això és perquè són formatges que han madurat més lentament, és a dir, han tingut un procés més llarg de desenvolupament.

Elaborat amb llet crua d’ovella és un formatge de quallada enzimàtica, pasta premsada i pell natural. La seva pell, de tons ocres, desprèn aromes on les notes de celler es barregen amb aromes de fenc i de cereals. El color de la seva pasta és grogós i la textura a la vista és ferma i granulosa, però en cap cas trencadissa. El tall de La Carbassa no és gens senzill, donades les seves dimensions, i per això és necessari emprar un ganivet de doble mànec de mida gran.

Les característiques d'aquest formatge especial

L'aroma ja denota aquest tret tan característic de l'edat del formatge. Celery explica que "l'olor d'aquests greixos confitats en són una prova irrefutable". Pel que fa a la textura, la descriu com "una pasta friable, deliciosa en boca amb uns tocs subtils amargs i picants, a causa d'aquesta llarga conservació". No el cataloga com un formatge fort, "però sí que compta amb una certa intensitat i una àmplia diversitat de matisos que el converteixen en un formatge especial". El propietari de la formatgeria a la Seu d'Urgell recomana menjar-lo quan se serveix a temperatura ambient i sense cap mena d'acompanyament. "Això sí, aconsello degustar-lo amb una bona ampolla de vi que tingui cos", finalitza Celery.