La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la carabassa i les 3 receptes delicioses que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una amanida de carabassa i remolatxa, un dip de carabassa i un pastís de carabassa.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 receptes a partir de carabassa (4 pers.)

Amanida de carabassa i remolatxa

  • 400 g de carabassa
  • 400 g de remolatxa
  • 100 g de cuscús
  • 1 magrana
  • 1 llimona
  • 1 taronja
  • Mostassa antiga
  • Julivert picat
  • Menta picada
  • Curri
  • Oli d’oliva
  • Sal
amanida de carabassa ada parellada
Amanida de carabassa i remolatxa / Foto: Raquel Sánchez

Pelem i piquem la carabassa en daus posem sal i oli, una cullerada de curri. Al forn 15 minuts a 180 °C que quedi una mica tova, però no crua. Fem el mateix amb una remolatxa crua, però tallades a llunes i sense curri. Estar pendents del forn per evitar que quedin desfetes. A part, aprofitem i en una cassoleta amb aigua, posem una mica d’oli i sal. Quan arrenqui el bull, posem el cuscús i esperem que s’hidrati. Deixem coure 5 minuts. Ho colem i reservem. Un cop fetes les verdures, deixem que perdin una mica de temperatura. Traiem els grans de la mitja magrana i els reservem. Per la salsa: suc de llimona, mostassa antiga, oli i pell de taronja. Ara sí, en un plat posarem una base de salsa, el cuscús, la carabassa i la remolatxa barrejada, els grans de magrana, el julivert i la menta picada.

Dip de carabassa

  • 500 g de carabassa a rodanxes (amb la pell!)
  • Oli d’oliva
  • Herbes: orenga, pebre vermell, fines herbes, comí, xile
  • Sal

Per a la salsa dip:

  • 100 g formatge tipus d’untar
  • 200 g formatge feta
  • 80 ml de nata líquida
  • Julivert
  • Farigola picada
  • 1 llimona
  • 1⁄2 magrana
  • 20 g pinyons
dip de carabassa ada parellada
Dip de carabassa / Foto: Raquel Sánchez

Tallem la carabassa a llunes amb la seva pell. Afegim una mica de sal i oli i ho enfornem a 180 °C durant 15 minuts. Tan bon punt surt del forn, encara calenta, hi posem la barreja d’herbes. A banda fem la salsa. Triturem el formatge feta, el formatge d’untar, suc de llimona, julivert picat i una mica de nata perquè quedi ben fineta. Al plat, posarem les llunes de carabassa en fila i la salsa a part amb uns grans de magrana, la farigola picada i els pinyons torrats per damunt. A gaudir!

Pastís de carabassa

  • 100 g de mantega pomada
  • 200 g de sucre morè
  • 200 g de puré de carabassa
  • 150 g de farina
  • 2 ous
  • Una culleradeta de canyella
  • Una mica de gingebre
  • Una mica de nou moscada
  • Una mica de clau
  • Un pessic de sal
  • Una culleradeta de llevat químic

Per a la streusel:

  • 100 g de farina
  • 100 g de mantega
  • 100 g de sucre morè
  • Mitja culleradeta de canyella
carabassa ada parellada
Pastís de carabassa / Foto: Raquel Sánchez

D’entrada hem de fer un puré de carabassa. Simplement, amb uns daus de carabassa saltats en una paella o al forn i un cop cuits els triturem amb una mica d’aigua. Fins que ens quedi un puré. A banda, la mantega pomada batut amb el sucre morè. Afegim el puré de carabassa a la barreja i els ous, un rere l’altre. En un altre bol barregem la farina, amb el llevat i una mica de sal. Ho passem pel colador (ho tamisem). Integrem ambdues barreges fins que quedi una bona massa i ho posem en un motlle de plum-cake protegit amb un paper de forn. Ara, per fer la streusel (la capa superior) pessiguem la farina amb mantega freda. Un cop quedi sorrenc, afegim sucre morè i una culleradeta de canyella. Posem aquestes 'engrunes' per sobre la massa del pastís i al forn 50 minuts a 180 °C. I bon profit!

Si no en tens prou i ets un fanàtic de la carabassa o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.