La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el bacallà i les 3 propostes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar uns bunyols de bacallà, un bacallà a la llauna i una romescada de bacallà.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!

3 plats amb bacallà

1. Bunyols de bacallà

Ingredients:

  • 400 g de bacallà dessalat
  • 300 ml d’aigua
  • 120 g de farina
  • Una culleradeta de llevat
  • 100 g de mantega
  • 3 ous                                
  • Dos grans d’all
  • Un manat petit de julivert
  • Sal
Plats de bacallà per Ada Parellada / Foto: Raquel Sánchez
Bunyols de bacallà / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

En una cassola, posem la mantega. Quan sigui fosa hi posem els 300 ml d’aigua. Quan trenqui el bull, afegim la farina i la culleradeta d’impulsor, i anem coent, remenant, sense que bulli, fins que quedi una massa llisa, uns cinc minuts. Ara hi anirem posant els ous un a un, a mesura que els vagi admetent, també hi posem un pessic de sal. I, finalment, hi posem el bacallà a trossets. Ara hi posem l’all ben picat i el julivert, també picat. Barregem bé fins a tenir una massa. Fem boletes i anem fregint en oli ben calent fins que quedin ben rosses. Eixuguem l’oli sobrer sobre un paper de cuina.

2. Bacallà a la llauna

Ingredients:

  • 4 talls del morro de bacallà dessalat
  • 500 g de mongetes del ganxet cuites
  • 1 cabeça d’alls
  • 100 g de pa ratllat
  • 2 cullerades de pebre vermell dolç
  • Un grapat de fulles de julivert fresc
  • Oli d’oliva
  • Un raig de vinagre de Xerès
Plats de bacallà per Ada Parellada / Foto: Raquel Sánchez
Bacallà a la llauna / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Piquem un parell d’alls i les fulles de julivert al morter. Ho barregem amb el pa ratllat i el pebre vermell dolç. Arrebossem el morro de bacallà dessalat en la barreja anterior. En una llauna o un recipient que pugui anar al forn posem un bon raig d’oli i hi posem el bacallà. Afegim un altre raig d’oli i enfornem a 180 °C durant deu minuts (depenent del gruix de la peça). En una paella saltem les mongetes amb un bon raig d’oli. Han de quedar rosses per fora i tendres per dins. A banda, confitem tres grans d’all tallats a làmines amb un bon tou d’oli. I quan han pres el color que volem (vigila que no es daurin excessivament), parem el foc i hi posem un bon raig de vinagre. També fora del foc hi posem el pebre vermell. Servim el bacallà amb les mongetes i acabem amb els alls confitats amb vinagre i pebre vermell.

3. Romescada de bacallà

Ingredients:

  • 2 talls de morros de bacallà dessalat
  • 150 g de salsa romesco
  • Un tros d’escarola
  • Uns 8 tomàquets cherry
  • Una ceba tendra
  • Fruita seca: ametlles i pipes de gira-sol
  • Un grapat d’olives negres
  • Oli d’oliva
Plats de bacallà per Ada Parellada / Foto: Raquel Sánchez
Romescada de bacallà / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Posem els talls de morro de bacallà en un plat fondo amb un raig d’oli. Tapem i coem al microones a temperatura màxima durant dos minuts. Separem les làmines de bacallà. En un plat posem una base de salsa romesco i distribuïm les làmines de bacallà. Acabem amb escarola, els tomàquets cherry tallats, la ceba tendra filetejada, unes olives negres i la fruita seca picada. Acabem amb un raig d’oli i sal, si el bacallà és massa dessalat.

Si no en tens prou i ets un fanàtic del bacallà o, en general, de la cuina de mar, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!