Dos bacallans a contracorrent i contraposats, juntament amb els pròlegs d'Eduard Finestres i Fina Comas i un poema de Santiago Rusiñol, donen la benvinguda al món de la literatura gastronòmica a en Diego Alías (Sant Joan de Vilatorrada, 1977). El xef català i col·laborador de La Gourmeteria, publica 'Bacallà, Salut i Sort!', la seva estrena literària, reivindicant cara a cara un dels peixos més estimats i preuats al nostre país i homenatjant la cuina de casa. L'escrit, ja publicat i disponible per al públic, és una nova edició de TASTEU COM A CASA, una marca editorial creada per Joviat i Llibres Parcir. Aquest és el primer exemplar d’una col·lecció que protagonitzaran exalumnes de Joviat que, amb la seva història, ajudaran a descobrir productes i ingredients rellevants de la gastronomia catalana.

El bacallà és l'ingredient del llibre i el conductor d'una conversa que ha enriquit i farcit la segona part de la novel·la. Una xerrada enregistrada a Josa de Cadí amb en Màrius Ferrer, que va ser tutor d'en Diego a l'Escola d'Hoteleria Joviat, el mateix Diego i part del seu equip, com són en Martí Gozalbo, en Jordi de Las Heras Solà, la Nuri Tobías Ferrer i l'Alejandro Galindo. Així com la història familiar, amb el protagonisme de la Virgínia Borjas i en Diego Alías Casado, pare del xef de Ca l'Amador, que nodreix de sentit el llibre i l'uneix entre diverses parts. Menció especial per a Núria Faritzo, en la direcció editorial.

Presentació del llibre de Diego Alías / Foto: Cedida
Presentació del llibre de Diego Alías / Foto: Cedida

Un ambaixador del bon menjar català

La setmana passada va tenir lloc la presentació del llibre ‘Bacallà, Salut i Sort’, a Manresa, una reivindicació gastronòmica i històrica de Diego Alías Borjas, a la qual hi van assistir més de 200 persones. Un acte de presentació original i emotiu en què es van barrejar família, gastronomia i amistat. L’acte va ser un tast dels ingredients que es poden trobar en el llibre: persones i les seves històries, converses, passions, coneixements, platets de bacallà i música, un dels ingredients «no secrets» de la família Alías Borjas.

El xef santjoanenc va reflexionar sobre els canvis en la cuina del bacallà, va exaltar els sabors que ens lliguen a les nostres arrels i va reconèixer la cuina de les àvies com allò més preuat i autèntic que tenim i que hem de preservar. Alumne de la cinquena promoció de l'Escola d'Hoteleria Joviat l'any 1992, actualment regenta Ca l'Amador, el seu restaurant a Josa de Cadí. Conegut per tots com un ambaixador del bon menjar català lligat al pas del temps, la seva era té una finestra natural que mira cap al cim del Cadinell, des d'on aprèn i desaprèn cada dia entre els fogons. En definitiva, en Diego Alías és un amic i un dels aliats quan hem de parlar de gastronomia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!