La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer tres salses a partir d'una beixamel, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Fa uns dies vam veure com fer una bona beixamel casolana. Una salsa fantàstica que per si sola serveix per elaborar plats deliciosos, però que també es pot fer servir com a base per anar una mica més enllà. La beixamel és un llenç en blanc que, amb quatre ingredients i una elaboració molt senzilla, et permet crear salses gustoses i diferents. Salses ideals per acompanyar canelons, el plat estrella de la beixamel, però que també serveixen per guarnir plats de carn, peix o verdura.
Una salsa fantàstica que per si sola serveix per elaborar plats deliciosos, però que també es pot fer servir com a base per anar una mica més enllà
Per fer la beixamel bàsica necessitarem:
- 1 litre de llet
- 80 g de farina
- 100 g de mantega
- Sal
- Nou moscada
Fem la beixamel de la manera tradicional. Fonem la mantega a un cassó i hi posem la farina. Coem un parell de minuts, sense que prengui molt color. Hi posem la llet en tres vegades i anem remenant, a foc lent, amb el batedor fins que veiem que va agafant cos. Afegim la sal i la nou moscada ratllada. Quan veiem que ja té la textura desitjada separem en tres parts. Si la volem guardar la taparem a pell amb plàstic film.

Beixamel de formatge
- 300 ml de beixamel
- 100 g de formatge tipus gruyère o una barreja de gruyère i parmesà.
- Un rovell d’ou
Afegim el formatge a la beixamel quan encara sigui calenta i remenem bé. Al darrer moment hi posem el rovell d’ou, batem enèrgicament. Ideal per cobrir canelons i lasanyes de verdures
Beixamel de bolets
- 300 ml de beixamel
- 150 g de bolets variats (poden ser xampinyons)
- 20 g de pols de ceps
- Oli d’oliva
- Sal
Ideal com a salsa de macarrons, cobrir unes patates o per acompanyar una carn Netegem bé els bolets. Els tallem. Els saltem en una paella amb un raig d’oli, a foc mitjà, durant uns 4 minuts fins que veiem que cedeixen. Salem. Els triturem amb la beixamel, afegint-hi la pols de ceps.
Beixamel de piquillos
- 300 ml de beixamel
- 6 o 8 pebrots del piquillo en conserva
Simplement, es tracta de triturar la beixamel amb els piquillos fins a aconseguir una crema fina. És ideal per gratinar bacallà o acompanyar un peix