La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer maionesa, 'lactonesa' i 'veganesa', un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Com fer maionesa per a tots els gustos
La maionesa és una de les salses més importants a la cuina. Serveix per acompanyar qualsevol plat, des de peix fins a carn o verdura, però també és fantàstica per menjar només amb pa, com si fos hummus. Es tracta d'una salsa que es pot fer en un tres i no res, però que de vegades requereix alguns coneixements per poder-la adaptar a tots els paladars. La clàssica es fa amb ou, però també existeix la versió amb llet, la 'lactonesa', i la versió sense ou ni llet, la 'veganesa'.
Es tracta d'una salsa que es pot fer en un tres i no res
Maionesa clàssica
Ingredients:
- Un ou
- 250 ml d’oli suau
- Un raig de suc de llimona
- Sal
- Uns quants brins de porradell
- Un manat petit de julivert
Elaboració:
Posem l’ou, la meitat d’oli, un pessic de sal i el suc de llimona al vas de la batedora. Comencem batent a baixa velocitat sense moure el braç de la batedora. Ara hi anem posant la resta de l’oli a raig, pujant lleugerament el braç de la batedora. Quan la maionesa ja estigui lligada hi posem el porradell i el julivert picat. Triturem fins que prengui un bonic color verd.
Lactonesa de tinta de calamar
Ingredients:
- 125 ml de llet
- 250 ml d’oli suau
- Unes gotes de vinagre
- Un pessic de sal
- Una bosseta de tinta de calamar
Elaboració:
Posem la llet, la meitat de l’oli, les gotes de vinagre i la sal al vas de la batedora. Comencem batent a baixa velocitat sense moure el braç de la batedora fins que veiem que va emulsionant. Posem la resta d’oli a raig, integrant-lo a poc a poc i movent molt suaument el braç de la batedora. Quan tingui la textura desitjada hi afegim una culleradeta de tinta de calamar. Batem fins homogeneïtzar el color i ja està.
Veganesa de safrà
Ingredients:
- 70 g d’aigua de bullir cigrons
- 140 ml d’oli d’oliva
- 1 culleradeta de suc de llimona
- Sal
- Uns brins de safrà
Elaboració:
Posem l’aigua de bullir cigrons al vas de la batedora i batem a baixa velocitat fins que prengui textura de clara d’ou muntada. Afegim els brins de safrà i anem posant l’oli a raig i continuem batent fins que pren textura de maionesa. Finalment, hi posem el suc de llimona i sal.