La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer maionesa, 'lactonesa' i 'veganesa', un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Com fer maionesa per a tots els gustos

La maionesa és una de les salses més importants a la cuina. Serveix per acompanyar qualsevol plat, des de peix fins a carn o verdura, però també és fantàstica per menjar només amb pa, com si fos hummus. Es tracta d'una salsa que es pot fer en un tres i no res, però que de vegades requereix alguns coneixements per poder-la adaptar a tots els paladars. La clàssica es fa amb ou, però també existeix la versió amb llet, la 'lactonesa', i la versió sense ou ni llet, la 'veganesa'.

Es tracta d'una salsa que es pot fer en un tres i no res

Maionesa clàssica

Ingredients:

  • Un ou
  • 250 ml d’oli suau
  • Un raig de suc de llimona
  • Sal
  • Uns quants brins de porradell
  • Un manat petit de julivert
Maionesa clàssica / Foto: Montse Giralt

Elaboració:

Posem l’ou, la meitat d’oli, un pessic de sal i el suc de llimona al vas de la batedora. Comencem batent a baixa velocitat sense moure el braç de la batedora. Ara hi anem posant la resta de l’oli a raig, pujant lleugerament el braç de la batedora. Quan la maionesa ja estigui lligada hi posem el porradell i el julivert picat. Triturem fins que prengui un bonic color verd.

Lactonesa de tinta de calamar

Ingredients:

  • 125 ml de llet
  • 250 ml d’oli suau
  • Unes gotes de vinagre
  • Un pessic de sal
  • Una bosseta de tinta de calamar
Lactonesa de tinta de calamar / Foto: Montse Giralt

Elaboració:

Posem la llet, la meitat de l’oli, les gotes de vinagre i la sal al vas de la batedora. Comencem batent a baixa velocitat sense moure el braç de la batedora fins que veiem que va emulsionant. Posem la resta d’oli a raig, integrant-lo a poc a poc i movent molt suaument el braç de la batedora. Quan tingui la textura desitjada hi afegim una culleradeta de tinta de calamar. Batem fins homogeneïtzar el color i ja està.

Veganesa de safrà

Ingredients:

  • 70 g d’aigua de bullir cigrons
  • 140 ml d’oli d’oliva
  • 1 culleradeta de suc de llimona
  • Sal
  • Uns brins de safrà
Veganesa de safrà / Foto: Montse Giralt

Elaboració:

Posem l’aigua de bullir cigrons al vas de la batedora i batem a baixa velocitat fins que prengui textura de clara d’ou muntada. Afegim els brins de safrà i anem posant l’oli a raig i continuem batent fins que pren textura de maionesa. Finalment, hi posem el suc de llimona i sal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!