La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer una coca de vidre perfecta, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Com fer una coca de vidre casolana

A Catalunya som molt de coques: de sucre, de recapte, de llardons... La més curiosa de totes, però, segurament és la de vidre. Una coca que rep el nom per la seva textura i no pels ingredients que porta, a diferència de la majoria. Una característica que comparteix amb el pa de vidre i que la converteix en la coca més cruixent del receptari català. La coca de vidre, però, també s'anomena coca d'anís; aquest cop sí, per l'ingredient amb el qual es fa. És un producte fantàstic per menjar sol per berenar, però que també pots combinar amb altres ingredients (dolços i salats) per aconseguir unes receptes delicioses. Una coca viciosa i molt senzilla que pots fer a casa en un tres i no res. El resultat sempre queda excel·lent i no requereix molts passos. En ser un producte cruixent que no ha de créixer com altres pans o coques, la de vidre sempre queda bona; i amb una textura única!

Una coca que rep el nom per la seva textura i no pels ingredients que porta, a diferència de la majoria

Ingredients:

  • 125 g de farina
  • Un pessic de sal
  • 5 g de llevat fresc
  • 5 ml d’aigua
  • 25 ml d’oli
  • 100 ml d’oli d’oliva
  • 200 g de sucre
  • Anís
20250324 ADA PARELLADA maioneses cargols coca sipia / Foto: Montse Giralt
Coca de vidre / Foto: Montse Giralt

Elaboració:

En un bol posem la farina i la sal a una vora (que no toqui el llevat). Afegim el llevat esmicolat, l’aigua i l’oli. Barregem i passem a la taula. Pastem durant 10 minuts o fins que ens quedi una massa fina. La posem en un recipient untat amb oli. Tapem i deixem reposar 15 minuts. La dividim en porcions i en fem boles. Les tapem i les deixem fermentar 1 hora a un lloc arrecerat. Empolsimem la taula amb farina i estirem la massa ben fina. Les disposem sobre una safata protegida amb paper de forn. Ruixem amb abundant oli d’oliva i sucre. Enfornem 15 minuts a 200ºC fins que quedin ben daurades. Sortint del forn ruixem amb anís i deixem refredar abans de menjar.