La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el cogombre i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar un rotllet de cogombre, una amanida de cogombre amb iogurt i un gaspatxo de cogombre.


3 plats amb cogombre

1. Rotllet de cogombre

Ingredients:

  • 2 cogombres
  • 1 pastanaga
  • 100 g de tonyina en oli
  • 100 g de formatge d’untar
  • Una culleradeta d’herbes mediterrànies
  • Un grapat de ruca
  • Per acabar: sèsam blanc, sèsam negre i pebre vermell
Ada Parellada 3 plats cogombre / Foto: Martí Torres
Rotllet de cogombre / Foto: Martí Torres

Elaboració:

Amb un pelador fem tires de cogombre, intentant evitar la part central perquè és la que té més aigua. Les anem posant sobre un paper absorbent. Posem plàstic film sobre la taula i anem cavalcant les làmines de cogombre. Barregem el formatge d’untar amb les herbes mediterrànies. Untem el cogombre amb el formatge d’untar. Pelem, ratllem la pastanaga i la distribuïm per sobre el formatge. També distribuïm la tonyina i unes fulles de ruca. Enrotllem sobre si mateix amb ajuda del plàstic film. Premem bé perquè agafi la forma de rotlle i refredem. Al moment de menjar-ho, desemboliquem i tallem en bocins individuals. Acabem amb una barreja de sèsam blanc, sèsam negre i pebre vermell.

2. Amanida de cogombre amb iogurt

Ingredients:

  • 2 cogombres
  • Unes fulles de ruca
  • Mitja ceba tendra
  • Un grapat d’olives negres  
  • Pipes de carabassa

Per a la salsa:

  • 1 iogurt grec
  • La pell d’una llima
  • Una culleradeta d’herbes mediterrànies
  • Una culleradeta de pebre vermell
  • Una culleradeta de julivert picat
  • Una culleradeta de porradell picat

Per a la vinagreta:

  • Una culleradeta de mostassa
  • Una culleradeta de mel
  • Mig all
  • Una llima
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva
Ada Parellada 3 plats cogombre / Foto: Martí Torres
Amanida de cogombre amb iogurt / Foto: Martí Torres

Elaboració:

Traiem les puntes del cogombre i li clavem uns cops de puny per escapçar-lo. L’acabem de trencar amb les mans i el posem sobre un colador amb una cullerada de sal. Remenem i deixem que suï uns 15 minuts. Mentrestant preparem la vinagreta. En un bol posem la mostassa, el suc de la llima, l’all ratllat, la mel i sal. Batem fins a emulsionar. Preparem la base. Simplement, barregem el iogurt amb l’aigua del cogombre, pell d’una llima ratllada, les herbes mediterrànies, el pebre vermell, el julivert picat, el porradell picat i sal. Muntem el plat. A la base posem la crema de iogurt, a sobre hi posem el cogombre trencat. Amanim amb la vinagreta i acabem amb ruca, ceba tendra filetejada, les olives negres, porradell picat, pipes de carabassa i un raig d’oli.

3. Gaspatxo de cogombre

Ingredients:

  • 2 cogombres
  • 200 g de meló
  • 1/2 pebrot verd
  • Un gra d’all petit
  • ½ ceba
  • 150 ml d’oli
  • Una culleradeta de sal

Per complementar:

  • Pernil salat
  • Ametlla a bastonets torrada
  • Pipes de carabassa
  • Julivert
Ada Parellada 3 plats cogombre / Foto: Martí Torres
Gaspatxo de cogombre / Foto: Martí Torres

Elaboració:

Pelem a tires el cogombre, de manera que deixem bandes amb pell i tallem a bocins. Al vas de la batedora posem el cogombre, meló, pebrot verd, all, ceba i sal. Triturem fins que queda una crema ben fina. Ara hi posem oli a raig a poc a poc fins a emulsionar i fer una crema fina. Passem pel colador, tastem de sal per si en cal una mica més i fem refredar un parell d’hores abans de servir-lo. L’acabem amb pernil tallat menut, ametlla torrada en bastonets, pipes de carabassa i julivert picat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!