La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com coure els rovellons a casa, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Com coure rovellons a casa
Els rovellons són els bolets més estimats pels catalans. Una autèntica delícia a la cuina que ara a la tardor tothom vol gaudir. Tant si els trobes al bosc com si els compres al teu mercat de confiança, els rovellons són uns bolets que s'han de saber tractar bé, des del moment en què els culls fins que te'ls menges. Es poden cuinar de diferents maneres, però sempre tenint clar com ho hem de fer perquè no es facin malbé.
Tant si els trobes al bosc com si els compres al teu mercat de confiança, els rovellons són uns bolets que s'han de saber tractar bé, des del moment en què els culls fins que te'ls menges
Netejar rovellons
Quan arribem a casa, els guardarem a la nevera coberts amb un drap. No els netejarem fins que els coem. Per netejar-los, omplim un cossi amb aigua i els submergim un moment. Llavors els eixuguem amb un drap, rascant lleugerament les vores per retirar la pinassa, les fulles i la terra adherida. Per als que creuen que els bolets no s’han de submergir mai en aigua perquè s’aigualeixen, recordar-los que el bolet és un 80% aigua i que una mica més d’aigua no els farà cap mal. I que en qualsevol cas el pitjor és rosegar sorra… Si n’hi ha de corcats, els retirarem només la part que veiem menjada pels cucs. Si hi queda algun cuc, hem de saber que aquests cucs només han menjat bolets.

Al forn
En un recipient ample i apte per al forn, posem un raig d’oli i hi posem els bolets cap per amunt. Piquem bé un gra d’all i el posem per sobre els bolets. Els cobrim amb un bon raig d’oli i sal. Enfornem a 200 °C durant 5-7 minuts, depenent de la mida dels rovellons. Quan surten del forn hi posem julivert picat.
A la paella
Triturem:
- Un gra d’all
- Les fulles d’un manat petit de julivert
- 100 ml d’oli d’oliva
- Un raig escadusser de salsa de soja
- 50 ml de vi ranci, blanc o dolç
Tallem els rovellons. Escalfem un raig d’oli a la paella i hi posem els rovellons. Fem un parell de sacsejades a foc alt. Hi afegim el triturat, tapem i coem uns 2 minuts a foc tirant a fluix, tot sacsejant. Salem i ja els tindrem a punt. El suc és meravellós.