Saps quines són les fruites de temporada de març que no poden faltar en la teva cistella de la compra? En l’actualitat es pot disposar de gairebé totes les varietats de fruita i hortalissa fresca durant tot l’any: conservant-les en cambres frigorífiques, cultivant-les en hivernacles, important-les d’altres països, etc. Malgrat això, les seves varietats tenen una distribució estacional tradicional, i tenir-ho en compte, a la vegada que se’n promou el consum de proximitat, fa que la fruita i hortalissa sigui més econòmica i més saborosa.

Les fruites de temporada al març

Els calendaris de fruites de temporada —així com de verdures— són eines que ens permeten seleccionar aquests aliments en l’època típica de recol·lectar, tot i que a vegades són variables, perquè el clima i les condicions per a l’agricultura de les diferents regions són molt diverses. I quines són les fruites de temporada del març? Les repassem.

1. Maduixot

Sobretot de cara a mitjans o finals de març, amb l'inici de la primavera es dona el tret de sortida als maduixots i, també, a les maduixes. Són de les poques fruites de temporada que es poden cultivar fàcilment a casa, en un test al balcó, terrassa o jardí. És una fruita que s’adapta molt bé a tota mena de climes, tot i això, a temperatures inferiors a 12 °C apareixen fruits deformats pel fred.

2. Taronja

La taronja és el fruit del taronger dolç, un arbre que pertany al gènere Citrus i a la família de les Rutàcies, que comprèn més de 1.600 espècies, però el gènere Citrus és el més important i consta d’una vintena d’espècies. Totes elles comparteixen uns fruits comestibles, molt abundants en vitamina C, flavonoides i olis essencials. Una fruita de temporada molt potent i amb aquesta vitamina tan important i beneficiosa per acabar de passar un bon hivern.

3. Pera

La pera és un producte que és temporada tot l'any, ja que compta amb diverses varietats que fan que sigui una fruita de temporada primaveral, tardorenca, estival i hivernal. La pera conference i la pera blanquilla són les de temporada en aquests primers mesos d'any, i fins a l'abril.

4. Dàtil

El dàtil és una fruita de temporada d'aspecte marró i rugós, semblant a una passa gran, que prové de la palmera datilera, de l'espècie palmera Phoenix. La temporada del dàtil per al consum fresc es troba entre els mesos d'octubre a febrer, però en contenir tant sucre, conservació, tant assecat com congelat s'estén al llarg dels mesos.

Datiles
El dàtil és una fruita que prové de la palmera Phoenix

5. Kiwi

Aquesta fruita madura a l'hivern i es pot consumir d'octubre a març. Si es conserva a una temperatura ambient, sense deshidratar-se, és una fruita que pot aguantar fins a 15 dies.

6. Alvocat

Fruita o verdura? Típicament, els aliments es classifiquen com a fruita quan surten d'una flor d'una planta i a més tenen llavors al seu interior. Per la seva banda, les verdures serien les tiges, fulles, arrels, capolls, etc. d'una planta. Però no cal esperar que la flor doni el fruit i el puguem recol·lectar. Això ens fa pensar en l'alvocat i la seva dicotomia. Tècnicament, però, és una fruita (de temporada) perquè surt d'una flor d'una planta, concretament de la Persea Americana i té llavor al seu interior (aquell os gran).

7. Nespra

La nespra, fruita amb origen al Japó, es va difondre a Europa al segle XVIII com a arbre ornamental. Aquesta fruita de forma ovoidal té un color ataronjat o groguenc i la seva pell és brillant, compacta i forta. La temporada de la nespra és al llarg de tota la primavera, des de mitjan març fins a mitjan juny.

8. Mandarina

La mandarina és una fruita de mitja temporada. És a dir, del juny al novembre no té protagonisme, però del desembre fins al maig és la seva època. Per tant, ara que s'inicia el març és la temporada ideal per consumir-ne, ja que es troba en la meitat de l'època per recol·lectar i menjar mandarines.

9. Poma

La poma Golden, la Fuji i la Gala són algunes de les varietats d'aquesta fruita que són temporada des de finals d'any i fins al maig. Ara, doncs, s'està arribant a la fi de la seva època òptima, però encara és una fruita que no pot faltar a la teva cistella de la compra.

10. Llimona

La llimona es pot trobar des dels mesos de tardor, a partir del novembre, i fins als inicis d'estiu. Tot i que a vegades pot tenir taquetes marrons a la pell, no n’afecten el sabor, però s’han de descartar les que semblin deshidratades o toves. És una fruita molt rica en vitamina C i per les propietats antioxidants i l’àcid cítric, idoni per estimular el sistema immunitari i les defenses contra virus i bacteris.