Hola hola, gourmeters! Tornem amb la nostra sèrie dedicada als mercats de Barcelona, després de les visites a Sant Antoni i al Ninot, per demostrar, un cop més, que aquests espais plens de vida són un lloc ideal per anar a menjar. El Mercat de Santa Caterina té una història fascinant: situat al cor de la ciutat, va ser remodelat per a recuperar l’essència dels mercats tradicionals tot incorporant una teulada icònica de colors ondulats que ja s’ha convertit en una senya d’identitat. Però més enllà de l’estètica, el mercat és un lloc on encara es respira autenticitat: aquí els veïns fan la compra diària amb el carro i els productes frescos continuen sent els protagonistes.
Com ja és habitual, ens acompanya el Jordi Palmer, que a través dels seus vídeos de Barcelona Exprés ens guia pels detalls de l’edifici i la història que s’amaga darrere aquestes parades, mostrant-nos un mercat que va molt més enllà de les fruites i verdures.
Al Mercat de Santa Caterina s'hi menja de primera, i als seus locals s’hi pot tastar des de plats tradicionals fins a propostes creatives que reflecteixen la qualitat i la passió dels paradistes. Així, aquest mercat no només és un punt de compra, sinó una experiència gastronòmica que val la pena viure. Malgrat que la seva teulada espectacular ha atret inevitablement l’atenció dels turistes, a diferència de la Boqueria, Santa Caterina encara conserva una certa calma i autenticitat. És un lloc on es veu molta gent comprant i conversant amb els paradistes, i on avui us ensenyarem alguns dels seus locals on fer un bon esmorzar, aperitiu, o dinar.
Les Cuines de Santa Caterina
Comencem la ruta pel Restaurant Cuines de Santa Caterina, que destaca des del primer moment per l’espai: lluminós, amb molta vegetació interior, una estanteria de fusta plena de productes a la vista, i grans finestrals que connecten amb l’ambient del mercat. La decoració fuig de l’estridència, però imprimeix caràcter: materials naturals, murs que respiren i aquell toc de “loft de mercat” que fa que tant el producte com l’arquitectura siguin els protagonistes.
Recomanem el plat estrella, els canelons trufats, que fa vint anys que els serveixen, i si aquest plat no passa de moda serà per algun motiu. Les tres unitats que se serveixen estan cobertes d'abundant beixamel i l'aroma trufada és evident. El més bo, però, és la carn del farcit, comprada al mercat i amb una textura impecable, gens pastosa (que ja se sap que a vegades el farcit del caneló es tritura massa i sembla un paté). Es nota que la carn és bona, ben tractada i que no s’amaga darrere de condiments que la tapen.

El responsable, José Santiago, ens ha explicat que una de les parts que més li gratifica de treballar en un mercat com Santa Caterina és poder adaptar-se en temps real als gustos dels clients. Si algú li diu que no li agrada algun ingredient o demana un canvi, pot sortir al mercat, buscar un producte fresc i fer-li l’ajust que calgui. Aquesta proximitat amb el client i amb el producte transforma cada plat més que en una simple recepta: és un diàleg constant, i això es nota al gust.
La Torna
Al Forn La Torna tot gira entorn del pa, però seria injust reduir-lo només a això: aquí cada plat respira mercat i proximitat. Nosaltres vam tastar un bacallà amb muselina d’allioli i unes verdures de temporada a la brasa, i encara salivem només de recordar-ho. El bacallà s’obria en làmines generoses, cuit al punt exacte, i la muselina, tot i ser abundant, era sorprenentment suau i harmònica. Les verdures, amb un toc subtil de romaní, no necessitaven res més per brillar.

El pa, però, és el protagonista indiscutible. La Montserrat Rocamora, fundadora de La Torna, ens va dir que en realitat “el plat principal és el pa, i el bacallà l’acompanya”. I no exagera: el seu pa de coca de vidre té una crosta cruixent, interior lleuger i aeri, i aquella textura que et fa imaginar-lo també com el millor pa d’entrepà possible. És d’aquells pans que no pesen, i que conviden a repetir.

A La Torna, el que surt de les parades del mercat va directe al plat, i això explica per què els seus esmorzars d’entrepans i pastes casolanes tenen tan bona fama, o per què els seus plats de la carta no fallen. És la combinació de proximitat, tradició i honestedat, això sí, amb el pa com a bandera.
Bar l'Univers
L’últim lloc on vam passar va ser el Bar L’Univers, un espai que combina la clàssica barra de mercat amb una terrassa ampla plena de taules, ideal per gaudir de la vida del mercat mentre es menja. El Gerard, responsable del local, ens va explicar que, tot i tenir una carta, la varien constantment segons el que hi ha disponible a les parades del mateix mercat, cosa que garanteix frescor i producte de primera qualitat. Aquell dia vam tastar uns seitons frescos fregits que eren una veritable delicadesa. El fregit estava perfecte: cruixent per fora, suau per dins, sense greixos sobrers, i amb aquell toc que només es domina amb tècnica, perquè un fregit aparentment senzill és, en realitat, tot un art. El seitó es podia menjar sencer sense cap problema; l’espina, gairebé imperceptible, es podia mastegar sense dificultats, cosa que denota un producte fresc i ben treballat.

Vam completar el dinar amb unes mandonguilles clàssiques amb bolets i una mica d’arròs, que combinaven proteïna, verdura i carbohidrats de manera equilibrada. Aquest plat simple resumeix el que ofereix L’Univers: menjar de mercat amb productes de qualitat, ben cuinats i amb una presentació que et fa venir gana només mirant la barra, on tot està exposat en safates perquè puguis triar i veure el que et ve de gust.
Després de tastar els plats de Cuines de Santa Caterina, La Torna i el Bar L’Univers, hi ha un fil comú que els uneix: tots tres reflecteixen la màgia de menjar de mercat fet amb producte fresc i proximitat, però cadascun amb el seu estil i personalitat. Cuines combina tècnica i creativitat en cada plat, La Torna posa el pa i el producte local al centre de l’experiència, i L’Univers mostra com la tradició de la barra de mercat pot oferir plats saborosos i equilibrats al dia a dia. Si voleu conèixer més sobre la història del mercat, el seu edifici icònic i curiositats que només es descobreixen amb ulls de barceloní, no deixeu de visitar l’Instagram d'El Nacional.cat per veure el Barcelona Exprés del Jordi Palmer. Allà trobareu tots els detalls que fan d’aquest mercat un lloc tan especial i autèntic. Fins a la següent, gourmeters!