L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) i El Nacional hem posat en marxa una nova iniciativa audiovisual: “Els Acadèmics”. Amb aquest nou projecte els membres de l’ACGN donaran a conèixer, amb un caire didàctic i mitjançant les nostres xarxes, aspectes de la nostra gastronomia i de la nostra cultura. Una incitativa on els podrem conèixer a través de les seves professions o de les seves aficions gastronòmiques, oferint així el seu coneixement i les seves vivències particulars. Relats, curiositats o inclús anècdotes, s'aniran explicant al llarg d'aquestes entregues, això sí, totes vinculades a la història i a la cultura gastronòmica del nostre país, Catalunya.

Carles Vilarrubí, president de l'ACGN, apunta com "el nostre objectiu com a Acadèmia, és promoure, divulgar i donar a conèixer una activitat tan antiga i tan noble com és la llegendària cuina del nostre país". Vilarrubí presenta la secció que aquesta setmana s'estrena amb Sergi Ferrer-Salat, membre de l’Acadèmia i empresari dels sectors químic-farmacèutic, vitivinícola i llibreter. Amb Ferrer-Salat tractem sobre el poder transformador dels horts urbans, socials i ecològics.


Filantrop molt sensibilitzat amb l’equitat social i la justícia climàtica, Ferrer-Salat compta amb un llegat de més de 20 anys compromès amb projectes educatius i socials, principalment en els camps de la música i el medi ambient. Green for Good és un nou projecte de la Fundació Ferrer Sustainability, centrada a alimentar de manera saludable i equilibrada a persones marginades socialment, utilitzant productes procedents d’horts eco sostenibles i evitant el malbaratament alimentari.

Ferrer-Salat reflexiona com a les grans ciutats com Barcelona, per exemple, "són espais on no hi abunda el verd, la natura, un fet que la converteix en un espai on no es redueixen els efectes nocius pels ciutadans" que hi habiten, entre altres afectacions que pot comportar. El membre de l'ACGN acaba exposant com els horts urbans i ecològics poden generar una quantitat important de fruites i verdures, sempre que es tingui cura d'aquests espais. Uns espais que també donen feina a persones amb discapacitat intel·lectual, vetllant per la seva inclusió social.