A l'hora d'entrenar o practicar un esport ens preocupem de l'equipament, de triar l'exercici més adequat per aconseguir el nostre objectiu (que pot ser perdre pes o simplement divertir-se), però no sempre tenim present l'alimentació. De fet, existeixen multitud de mites sobre què és bo i què no abans de posar-se en moviment. Un dels més estesos és el que l'exercici és més efectiu si es practica en dejú. I això és el primer que desmenteix un nutricionista. I és que, no només no s'ha demostrat cap benefici, sinó que sí moltes contraindicacions.

Desestimada la idea de posar-nos a córrer amb l'estómac buit o de fer flexions com a bojos tal com caiem del llit, analitzarem què necessita el nostre cos abans de l'esforç.

La clau abans de fer exercici

Per realitzar qualsevol exercici necessitem energia i això s'aconsegueix amb hidrats de carboni. Només amb una bona ració d'energia podrem tenir un bon rendiment. I això és tan senzill de comprendre com que no es poden recórrer gaires quilòmetres sense posar gasolina (o recarregar la bateria elèctrica).

Alimentació i entrenament / Foto: Pixabay
Alimentació i entrenament / Foto: Pixabay

L'altre ingredient fonamental són les proteïnes. Ja sigui d'origen animal o vegetal, les proteïnes ens ajuden a formar múscul. I això és imprescindible tant en l'abans com en el després. Per últim, però no menys important, trobem la hidratació. I això és una cosa en què els nutricionistes insisteixen molt. Hidratar-se és fonamental i sembla que el tenim clar en el després o fins i tot el durant, però també és molt recomanable beure aigua abans de començar.

3 bons exemples

Entre les recomanacions més habituals per part dels nutricionistes trobem:

Iogurt amb muesli i fruita

Assegura't de triar una versió natural per aconseguir proteïnes sense aportar greixos. El muesli sumarà energia i la fruita donarà sucres sans, més una mica de fibra.

Torrada d'alvocat amb ou

Tan idoni per Instagram i de cara a la galeria com a efectiu. Greixos saludables i proteïnes de qualitat gràcies a l'ou. Si la base és un pa integral o de llavors, segur que et sentiràs més actiu.

Sandvitx de gall dindi amb pa integral

Afegeix algun vegetal perquè sigui més fresc i contundent.

En el moment (no sempre és igual)

Tan important com el què és el quan. I així ens ho recorden els experts en nutrició, qui aposta per un menjar petit unes dues hores abans de fer exercici o un petit snack uns 20 minuts abans de començar a moure'ns. Així s'aconseguirà tenir l'energia necessària, però arribar al moment d'entrenar amb la digestió ja feta. Un altre aspecte que els experts aconsellen analitzar és quin tipus d'esport es practicarà, ja que no tots requereixen el mateix. I és que no es pot comparar una marató amb un partit de pàdel entre amics o una sessió de pesos de 30 minuts.

Alimentació i entrenament / Foto: Pixabay
Iogurt amb muesli i fruita / Foto: Pixabay

En qualsevol cas, l'alimentació és bàsica, ja que no només marcarà el rendiment, també la recuperació posterior i l'estat en el qual acabem. Triant bé els aliments que consumim abans d'entrenar, aconseguirem sentir-nos millor durant l'exercici i també després, a més d'evitar aquell moment afartament en tornar del gimnàs. Alguna cosa que segur que et sona.