La Festa Major de Gràcia és molt més que carrers guarnits i música a cada cantonada: és també una oportunitat perfecta per gaudir de la seva vibrant escena gastronòmica. Entre activitats, concerts i passejades, res millor que fer una parada per assaborir plats que van des de la cuina tradicional catalana fins a propostes creatives i internacionals. Aquest barri barceloní, amb la seva personalitat bohèmia i acollidora, amaga autèntics tresors culinaris que conquereixen paladars locals i visitants.
Festa Major de Gràcia 2025: els 5 millors restaurants per menjar bé
Si vols aprofitar al màxim la festa, t’hem preparat una selecció amb cinc restaurants imprescindibles on tastar bona cuina, reposar forces i continuar gaudint de l’ambient. Tant si busques tapes, plats de proximitat o sabors del món, aquí trobaràs opcions per fer que la teva visita a Gràcia sigui rodona.
Bodega Casas: seixanta-cinc anys en plena forma
La plaça Rovira és una de les places més emblemàtiques i tranquil·les de la Vila de Gràcia. Molt a prop de la plaça, al carrer Providència, es troba la Bodega Casas, que freqüentava fa anys, de vegades entre setmana, tornant de la feina, però també els caps de setmana, amb família i amics. Era un lloc on t'hi senties com a casa; de fet, eres a casa l’Antonio, donat que ell i la seva família viuen a sobre del celler. A ell li agrada explicar que dispensa un tracte com si oferís casa seva als clients. El pare de l’Antonio, de nom també Antonio, va comprar la casa als anys seixanta, i a la planta baixa —allà on ara hi ha el celler— hi tenia un negoci de venda de vins. Ell feia repartiment a domicili per la vila, però també anava a tot arreu, de vegades al Carmel o a Badalona. Omplia les garrafes amb vi de les botes que encara conserva —sempre plenes de Priorat, Terra Alta, Gandesa, Alella o Penedès—, les repartia durant la setmana i passava a cobrar el que havia repartit durant el cap de setmana.

Amb el temps, la insistència veïnal els va fer instal·lar un petit taulell per beure al mateix celler. Així, mentre l’Antonio pare repartia el vi, la seva dona el servia en gots al nou taulell. Aleshores, els cellers i les tavernes eren l’alternativa popular als restaurants, i com qui no vol la cosa, a la Bodega Casas van passar de servir uns gotets de vi a servir dinars. Tanmateix, els Casas no cuinaven un menú com a tal, sinó que el que cuinaven per a ells mateixos ara ho feien amb més quantitat per als nous clients afamats. L’Antonio fill recorda que, a voltes, tenien fins a una cinquantena persones endrapant alhora.
Saó: un menú del dia impecable
“El restaurant va obrir les portes un febrer de 2018”, explica Juanen Benavent, cuiner i propietari del restaurant Saó. “Tenia la necessitat d’obrir el meu lloc, on hi he volgut posar la meva cuina, feta de les experiències viscudes i la meva inspiració”. Benavent, natural de València, va treballar a Can Fabes i a Goust, el restaurant del famós sommelier Enrico Bernardo a París. La cuina del Saó es formula en 3 menús: Llavor, de 9 plats (només disponible entre setmana), Germinat, de 13 plats; i Arrels, de 18 plats. Per acompanyar, una carta de vins amb una majoria de vins catalans i nacionals o la possibilitat de maridatge per a cadascun dels 3 menús. Benavent defineix la seva proposta gastronòmica així: “Fem cuina de mercat, tan propera com ens és possible al km 0, de temporada, de base catalana però amb una volta, i sempre intentant fer-la atractiva i molt bona”.
Tangana: la cuina popular de 'bar Manolo' a l'excel·lència
Aquestes cases de menjar, o recentment conegudes com a bars Manolo (amb tot el respecte i reconeixement), eren el contrast de la cuina de restaurant, elegant, sofisticada i amb ingredients sovint vetats a les taules de la majoria de les cases treballadores. Aquí sí que trobem punts de connexió amb altres cultures: al restaurant, s'hi anava en ocasions especials. Tanmateix, trobem restauradors que han recuperat la tradició culinària sense treure's el mantell bistronòmic, oferint una experiència de casa de menjars elevada on una barra sempre ha d'estar present com a senya identitària. És el cas del restaurant Tangana, pilotat pel xef Josep Mª Masó, on s'hi pot tastar la fantàstica croqueta de fricandó o de la truita oberta amb rossinyols, perrochicos i cansalada, sense oblidar-nos dels rogers cuinats sencers, arribats de la llotja i d'unes postres que, no només pel nom, té guanyat el cel: el flamet de cel.
Compà: l’entrepà que et farà passar la ressaca
El restaurant Compà és un petitíssim local a la Vila de Gràcia, on elabora uns dels entrepans més seductors de la ciutat i que et poden ajudar a curar la ressaca de la Festa Major de Gràcia, però també a descobrir Calàbria. De fet, el 95% dels productes són de Calàbria, en concret del seu poble, Castrovillari, a la província de Cosenza.

Compà està al carrer Escorial, el veus de lluny degut a la llarga cua que formen els parroquians davant del local, sobretot en hora punta. La seva clientela és heterogènia, m’explica el Vittorio, gent del barri i turistes que van o venen del Park Güell. El local té pocs metres, però molt aprofitats. Darrere d’una petita barra amb quatre tamborets veus el personal ballant sense parar en una pista massa petita, rodejats d’embotits i altres productes, màquines de tallar, un parell de planxes, pots amb salses que elaboren ells mateixos de carxofes, olives, bolets, ampolles de vi.
Fino Bar: mirar al passat per menjar fi
“Senzill, però de qualitat”. Així defineixen des de Fino Bar la seva proposta gastronòmica. Qualsevol diria que aquí no hi ha cuina, però la cuina no passa sempre per encendre els fogons. “Treballem bon producte i intentem aplicar una mica de creativitat i coherència”, expliquen. Llaunes, salaons, xarcuteria al tall molt ben triats, amb nom i cognoms, perquè en saben, perquè se’n preocupen i perquè volen que els clients també n’acabin sabent: la formatgeria 12°, les anguiles fumades de Roset, els embotits Gori de la Garrotxa, el pa de Montserrat Forners (el millor de 2023) fan la seva aparició a la carta allà on toca.