El mes de gener és mes de fred, propòsits i calçots. El gener inaugura oficialment la temporada de calçots, malgrat que la majoria de colles prefereixen esperar encara unes setmanes. Ara bé, les calçotades s'han d'organitzar amb temps; no és fàcil trobar un dia per coincidir amb tothom i cal tenir molt clar què s'ha de comprar i com s'ha de cuinar. Avui t'expliquem tot el que has de tenir en compte per organitzar la millor calçotada i gaudir d'una jornada plena de menjar i riures amb la teva colla d'amics.
Guia de la bona calçotada
A més de bon menjar, a Catalunya podem presumir de grans autors que divulguen sobre gastronomia: "Cuina Catalana" de Borja Sierra, "Les millors receptes de Carles Gaig" o "Cremo" de Maria Nicolau són algunes de les lectures més útils i divertides de l'últim any. Però si parlem de calçots, la sagrada bíblia d'aquest producte és "La calçotada ideal" d'Àlex Segú, un llibre que detalla fil per randa tot el que cal tenir en compte per tal d'organitzar la calçotada perfecta.
1. Planificació
El primer que cal fer per organitzar una calçotada és planificar la data i el lloc. És evident que la calçotada s'ha de fer en època de calçots, entre gener i abril. Habitualment els mesos forts solen ser el març i l'abril, quan ja fa més bon temps. El que queda clar és que fer una calçotada al juliol o al novembre no té gaire sentit. Parla amb la teva colla i busqueu un cap de setmana (o un dia entre setmana si us va millor) per celebrar el tiberi. Uns dies abans hauràs de revisar la previsió meteorològica perquè si anuncien pluja serà millor ajornar-ho.
Si finalment el temps acompanya i tothom ha pogut venir, cal que tinguis ben planificada la jornada
Un cop tingueu el dia, caldrà trobar el lloc. Necessitaràs un amic, familiar, parent, conegut o tu mateix, amb una torre on càpiga la colla, amb un terreny a l'aire lliure i un espai per fer foc. Quan tinguis el recompte de la gent que sereu, és moment d'encarregar els calçots, encomanar la carn, pensar la resta del menú i assegurar-te que tindràs prou llenya.
2. Quantitats i material
Posem per cas que a la colla sou 10 persones. La recomanació que fa Àlex Segú a "La calçotada ideal" és encarregar les següents quantitats de menjar:
- 250 calçots
- 1,3 kg de carn de xai
- 1 kg de llonganissa o botifarra crua
- 1,2 kg de patates petites
- 1,5 kg de carxofes

Si sou més o menys persones, pots adaptar les quantitats a les necessitats del grup. D'altra banda, a més de la llenya i el menjar, convé tenir a punt tots els estris de cuina:
- Graella
- Pinces
- Pitets
- Cassoletes pel romesco
- Teules pels calçots
- Porró pel vi
- Estovalles
- Llevataps
- Paper de diari
- Termos pel cafè
- Carmanyoles per a les sobres
Una llista d'estris bàsics que pots ampliar tant com vulguis en funció del que tinguis previst fer.
3. El dia de la calçotada
Si finalment el temps acompanya i tothom ha pogut venir, cal que tinguis ben planificada la jornada. Si organitzes una calçotada no s'hi val només amb arribar, menjar i marxar; caldrà que et llevis d'hora per tenir-ho tot a punt al migdia i fer que els convidats quedin satisfets.
El primer que hauràs de fer un cop arribis a lloc és encendre el foc. Mentre la barbacoa va agafant temperatura, pots començar a preparar el menjar: neteja els calçots, prepara l'escalivada i fes les patates al caliu. Cap a quarts de dotze ja ho hauries de tenir tot més o menys a punt. A aquesta hora segurament començaran a arribar els amics de la colla, així que ja pots treure els primers plats de l'aperitiu. Mentrestant, entre glop i glop de vi, és moment de coure els calçots. En un quart d'hora, si el foc està llest, els pots tenir fets. Un cop cuits, arriba el colofó de la festa: l'hora de menjar-se els calçots. A partir d'aquí tot fa baixada. Pots cuinar les carxofes, la carn i acabar de treure la resta de plats que portis preparats. Per últim, treu les postres i gaudeix d'una llarga sobretaula acabant d'endrapar el ressopó.
Abans de marxar, haurà de quedar tot recollit i les sobres de la jornada, si és que n'hi ha hagut, les hauràs de repartir equitativament (o endur-te-les a casa, que per això ho has organitzat tu). Amb aquests quatre consells, una bona colla d'amics i moltes ganes de passar-ho bé, segur que organitzes la millor calçotada de l'any i acabeu la festa buscant una nova data per repetir.