Després de l'èxit de 'Cuina! O barbàrie' (2022, Ara Llibres), la cuinera Maria Nicolau ha anunciat la publicació del seu segon llibre: 'Cremo!' (2024, Columna). Aquest segon capítol suposa la consagració d'una xef catalana que, amb la seva primera novel·la, ho va petar amb 30.000 exemplars venuts l'any de la seva sortida i que ha gaudit d'una presència constant a les llistes dels llibres més venuts fins ara a la categoria de no-ficció.

'Cremo!': deixar-ho tot per la gastronomia

'Cremo!' és el crit d’alerta que s’etziba a les cuines professionals quan es carrega una olla que pesa o una paella amb oli roent quan passem pel costat d’un company. El llibre que pròximament els lectors més apassionats de la gastronomia tindran a les mans, és la història d’una noia normal i corrent que un bon dia decideix deixar-ho tot per aprendre un ofici del qual no sap res i llançar-se de cap a una aventura per escoles d’hostaleria peculiars, restaurants insòlits, hotels i pastisseries de tota mena i condició, mentre el país és sacsejat per la revolta gastronòmica del segle.

Una noia decideix deixar-ho tot per aprendre un ofici del qual no sap res i llançar-se de cap a una aventura per escoles d’hostaleria i restaurants insòlits

Es tracta d'un assaig i un receptari que van molt més enllà, on es barregen, com qui fa una beixamel, passió, empenta, memòries, personatges estrambòtics i reflexions que ens faran vibrar en cada pàgina amb la cuina al ritme revolucionari de la gastrònoma i escriptora de Vilanova de Sau.

La consagració literària de Nicolau

Maria Nicolau és cuinera d’ofici i per vocació. Ha treballat durant més de vint anys en una pila de restaurants de Catalunya, Espanya i França, i ara viu, cuina i escriu en un poble de tres-cents habitants en plena natura a Osona. Ha escrit 'Cuina! O barbàrie' (2022). És col·laboradora habitual d’El matí de Catalunya Ràdio, del Tot es mou a TV3 i d'altres seccions de la Corporació Catalana. Ha estrenat 'Cuina salvatge' a la plataforma de continguts digitals 3Cat i sempre la podràs trobar fent soroll a les xarxes socials.

El seu primer hit bibliogràfic es basa en el fet que cuinar no és obeir unes instruccions, ni sotmetre’ns a una llista d’ingredients, ni planificar minuciosament la compra del supermercat. Ben al contrari, cuinar és tot allò que passa als marges d’una recepta: és improvisar, arriscar, decidir. Cuinar és, en definitiva, atrevir-nos a ser lliures. Contra l’extinció d’aquest atreviment, contra el síndrome del no-tinc-temps i la barbàrie d’una societat que menja, però no cuina, 'Cuina! O barbàrie' urgeix a recuperar el sentit de l’acte més primigeni de la vida: alimentar-nos. Veurem què presenta la nova novel·la de la gran Maria Nicolau.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!