Si no vols acabar com el Marrameu de la cançó, atent als següents consells. Cuinar castanyes a casa és molt senzill, però s'ha de saber fer bé. Una castanya és com una petita olla de pressió; si no la cous com toca, et pot petar als morros. Ara que s'acosta Tots Sants i que comença a arribar el fred, és un bon moment per començar a preparar les primeres castanyes de la temporada. Acosta't a la teva castanyera de confiança, compra un bon grapat de castanyes crues i tingues-ho tot a punt per cuinar-les a casa.
Com coure castanyes a casa
A les parades de castanyes sovint les venen ja cuites. Una molt bona opció si no et vols complicar a casa o si vols escalfar-te les mans i l'ànima durant un passeig. Però si et ve de gust gastar-ne a casa, de postres, per berenar o per picar alguna cosa, cal seguir uns passos concrets.
El millor estri per fer castanyes a casa és una paella foradada. Es tracta d'un tipus d'estri en concret; no és que les paelles normals es desgastin i es foradin. L'únic inconvenient és que si tens vitroceràmica, aquesta paella no serveix. La gràcia de l'estri és que, quan el fas servir sobre el fogó de gas, permet que les flames entrin pels forats i torrin directament les castanyes. D'aquesta manera aconsegueixes un sabor més autèntic i semblant al que obtindries si les compressis a una castanyera del carrer.
No coguis mai castanyes a les quals no els hagis fet una incisió amb un ganivet
Ara bé, ho facis o no amb la paella foradada, el més important abans de coure castanyes és fer-hi un tall. No coguis mai castanyes a les quals no els hagis fet una incisió amb un ganivet. Si no les talles, les castanyes s'inflarien i podrien arribar a esclatar, com al pobre Marrameu. Per evitar desgràcies, fes un tall al mig o a l'extrem de la castanya perquè el vapor que es produeixi entre el fruit i la closca pugui escapar.
Mètodes sense fogó de gas
Si no tens cuina de gas, no pateixis, també pots cuinar castanyes a casa. Hi ha dos mètodes menys tradicionals, però igualment útils, que et serviran per coure-les a casa. D'una banda, pots fer-les al forn. És la millor opció per coure-les a casa perquè se’n poden coure força alhora i es couen de manera homogènia, sense agressions. Preescalfa el forn a 200 graus, amb calor a dalt i a baix i, si en tens, el ventilador encès. Posa la safata a la part més baixa del forn i cou-les durant 15 minuts. Si en tens moltes, pots fer servir diverses safates alhora. En cas que ho facis així, augmenta el temps de cocció a 20 minuts.
D'altra banda, també les pots coure al microones. És el mètode més ràpid, pràctic i net, però no aconseguiràs una castanya torrada sinó més aviat bullida. Però si el que et cal és una castanya cuita per després integrar-la a una recepta, aquest mètode és el millor. L’altre inconvenient és que només podràs coure’n poques a cada tongada. Col·loca les castanyes sense amuntegar en un recipient apte per a microones, tapa i cou a potència màxima durant 5 minuts.