De vegades, el record que ens deixen alguns aliments ens anima a menjar-los una vegada i una altra, fins i tot a somiar-hi. Però, en altres ocasions, passa tot el contrari. Parlem d'aquests aliments que ja en el moment d'ingerir-los sabem que ens donaran la tarda i la nit i que se'ns repetiran fins que ens prometem no tornar a apropar-nos a ells. Cada un tenim la nostra llista d'"aliments perillosos", però n'hi ha alguns que són comuns en totes elles com pot ser l'all, la ceba, el cogombre o el xoriço i el botifarró.

Aliments que es repeteixen i trucs per evitar-ho

A l'hora de trobar el moment en què aquests aliments es converteixen en una bomba ens hem de centrar en la mateixa digestió. És quan els àcids gàstrics (necessaris per descompondre els aliments en l'estómac) entren en contacte amb altres components dels aliments esmentats. En aquests casos, hi ha certes substàncies volàtils que, en unir-se a aquests gasos propis de la digestió, desfan el camí cap a la boca. En algunes persones només es produeixen eructes amb cert regust, però en d'altres es transforma en reflux, acidesa i altres molèsties que poden ser més o menys desagradables.

Enceba i all Foto Pixabay (3)
Hi ha aliments que es transformen en reflux, acidesa i altres molèsties / Foto: Pixabay

Hi ha alguna cosa per evitar-ho? Sí! I el resultat et sorprendrà gratament, ja que pot marcar la diferència entre que odiïs un aliment per sempre o vulguis introduir-lo a tots els teus àpats. Anem amb els més senzills i repetits (valgui la redundància).

Truc contra l'all

És el més senzill i el més eficaç. Primer ens hem d'assegurar que els alls són frescos. Aquest cap que s'ha quedat perdut al rebost i en el qual algunes dents ja són seques... aquesta no té solució. Als frescos, que encara són durs, només cal obrir la dent i buscar el germen (una petita parteix verda central). En retirar-lo, ja pots menjar l'all amb més tranquil·litat.

Truc contra el cogombre

En aquest cas, el culpable que, després de menjar una amanida al migdia, a la nit segueixis amb el seu sabor a la boca és una substància anomenada cucurbitacina. Aquesta es troba a la pell (per la qual cosa pelar-lo serveix d'ajuda), però també al seu interior. A diferència de l'all, aquí no està localitzada en una part concreta, sinó que és un líquid que es reparteix per tota la carn. Si el cogombre és fresc es pot partir en rodanxes i deixar-lo uns minuts submergit en aigua amb sal. Així es filtrarà aquesta substància sense modificar a penes el sabor de l'hortalissa.

Truc contra la ceba

En aquest cas, aquest problema de repetir es dona de forma més habitual en consumir-la en cru. Per evitar-ho pot valer el mateix truc del cogombre. Si afegim gel aconseguiràs que quedi molt més cruixent, ideal per donar-li un toc especial a la teva amanida. Si les teves preferides són les cebes morades, tan sols has d'afegir una mica de llimona a l'aigua i en 15 minuts tindràs una ceba més ferma i amb un color més intens. Ideal per a preparacions en fred com el guacamole o l'amanida.

Enceba i all Foto Pixabay (6)
Trucs per combatre l'all, el cogombre i la ceba / Foto: Pixabay

Què fer amb altres aliments que es repeteixen

Per a la resta dels aliments, com aquells que són molt greixosos (aquí entra el xoriço) l'únic consell que és menjar a poc a poc i, sobretot, amb moderació. Els menjars copiosos i rics en greixos són més complicats de digerir i, per tant, és més habitual que generin tota mena de problemes, des de digestions pesades fins a ardor, reflux, gasos... També és important no tombar-se immediatament després de menjar, millor sempre romandre reclinat, amb el cap una mica més alt que l'estómac.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!