Almenys una vegada a la vida tots ens preguntem com deixar de plorar amb les cebes. Quantes vegades t'ha passat que estàs picant una ceba molt fina per preparar el sofregit perfecte i acabes plorant com un nen que ha caigut del gronxador? Segur que moltes vegades. Aquest fenomen químic es produeix perquè els ulls es protegeixen de forma natural de les substàncies irritants que hi ha dins de la ceba. Ara que hem identificat el problema, ha arribat el moment d'esbrinar com tallar la ceba sense plorar.

Almenys una vegada en la vida tots ens preguntem com deixar de plorar amb les cebes

Per què tallar ceba fa plorar?

Per començar pel principi, cal entendre per què tallar ceba ens fa plorar. La ciència explica que les cebes absorbeixen molt sofre, que utilitzen per produir diferents aminoàcids. Quan tallem la ceba, les seves molècules es trenquen i es produeixen una sèrie de reaccions químiques que generen una substància volàtil anomenada sulfòxid de tiopropanal. Es tracta d'un agent lacrimogen, que és precisament el responsable de la sensació de coïssor als ulls i, en conseqüència, de les nostres llàgrimes. S'ha comprovat que alguns tipus de cebes, en general les més dolces, absorbeixen menys sofre i, per tant, tendeixen a produir menys irritació. Continua llegint per conèixer quins són els trucs per evitar aquesta incòmoda sensació.

Cebolla Cortada
Ceba tallada / Foto: Unsplash

Trucs per deixar de plorar en tallar ceba

1. L'aigua

El primer truc per tallar cebes sense plorar és pelar la ceba, partir-la per la meitat i submergir-la en aigua freda uns minuts. Treu la ceba de l'aigua, asseca-la i talla-la. Veuràs com no plores!

2. El ganivet

El ganivet amb què es talla la ceba és fonamental per no plorar. Humiteja bé el full amb aigua abans de tallar la ceba. Assegura't que el ganivet estigui ben afilat, d'aquesta forma podràs tallar la ceba més ràpid sense que emeti les seves substàncies irritants. Procura no tallar-te perquè en aquest cas cap truc impedirà que ploris.

Cuchillo Cebolla
Ganivet per tallar la ceba / Foto: Unsplash

3. El vinagre

El vinagre també és un aliat formidable contra les llàgrimes de la ceba. Pela la ceba i submergeix-la en una font plena de vinagre blanc durant 10 minuts. Passat aquest temps en remull, treu la ceba, asseca-la amb paper de cuina i talla-la tranquil·lament.

4. El fred

Les substàncies irritants de la ceba perden potència si aquesta última és molt freda. Posa la ceba en el congelador durant 5 minuts o en el frigorífic durant 10 minuts i veuràs com no plores més.

5. Les ulleres

A Amèrica han modificat les cebes genèticament perquè no facin plorar. Però si t'encanten les cebes del teu hort o de la teva fruiteria de confiança, hauràs de comprar-te unes ulleres per pelar ceba. Posa-te-les quan vagis a tallar-la si no et ve de gust plorar.