Tenir un congelador ben assortit ens pot salvar la vida en tantes ocasions que això pot convertir-se en una obsessió. Saber que en aquest espai de casa teva pots trobar un sopar ja fet o els ingredients per a un àpat sense tenir que sortir de casa és un alleujament tan gran com ho és la temptació de ficar-hi una mica de tot.

⚽ El restaurant italià preferit de la família Messi a Barcelona: Ristorante Capú

Però al congelador no hi cap tot. Un brou, sobres d'un guisat, carn o peix envasat de forma correcta o algunes verdures llestes per cuinar són sempre ben rebudes.

Però, en altres casos, podem posar en risc la nostra salut. Un bon exemple és congelar productes que ja han estat descongelats. I és que, al contrari del que es pugui creure, el congelador no mata els bacteris, com sí que ho fa la calor. Les baixes temperatures només les ensopeixen i detenen el seu creixement, però una vegada entri en calor, seran igual de perilloses.

vegetables g91828b95f 1280
Foto: Pexels

En aquest sentit, també és perillós congelar aliments que ja porten temps a la nevera, com pot ser el peix. En aquest procés de refredar i tornar a escalfar, els bacteris es converteixen en guerreres en plena expansió que celebren conquesta després de conquesta.

Mala idea

Així mateix, hi ha altres aliments als quals el fred no els hi prova gens. En aquest cas no es tracta de comprometre la seguretat, sinó les seves propietats organolèptiques, és a dir, la seva textura, sabor, color...

Comencem.

Lactis

Ni iogurt, ni batuts, ni salses amb nata. La consistència d'aquest tipus de productes es veu molt alterada amb la congelació pel que, quan el vulguis consumir, la seva textura i aspecte serà molt diferent. Sovint s'utilitza el terme "s'ha tallat" ja que els seus diferents components semblen haver-se separat i es creen capes diferents.

pexels yaroslav shuraev 8852027
Foto: Pexels
Formatge

Igual com la resta de lactis, al formatge no li prova bé el pas pel congelador, encara que en el seu cas pot tenir una solució més senzilla. Aquest procés no afecta al gust, només de la seva textura, que s'erosiona i es trenca amb facilitat. Per això, si no et queda un altre remei que congelar una part de formatge, millor fes-ho ja tallat. Pot ser en talls o en daus, tal com com el vulguis menjar per a, una vegada descongelat, no haver de manipular-lo.

Ous

Tots hem vist aquest vídeo viral en xarxes socials en les quals es congela un ou, es parteix en làmines i es cuina com si fossin mini ous. Però no és bona idea congelar ous amb closca. A més que no és gaire segur a causa que en la trenqués s'acumulen tots els microorganismes i és molt permeable, per la qual cosa en entrar en un entorn humit (com el congelador) poden passar a la clara, també cal tenir en compte que poden explotar. Sí, igual que una ampolla quan l'omples d'aigua fins a dalt.

Si vols congelar-lo és millor fer-ho sense closca i, per a deu, si el prepares ja batut i amb la sal inclosa.

pexels klaus nielsen 6294433
Foto: Pexels
Aliments amb greix

Tant carns com embotits. El motiu és que el greix triga més a congelar-se que la part magra. Això afecta el seu sabor, que sol arrelar-se i fa malbé tot el producte. Si estàs llegint això perquè estàs embarassada i vols menjar pernil, la solució és retallar bé la part blanca.

Patates

Ni crues, ni cuinades. A baixes temperatures, les patates perden la fècula i amb ella la seva textura es converteix en una cosa farinosa molt desagradable al gust.

L'única manera de salvar un guisat amb patates és portar-lo a ebullició uns minuts perquè la patata es desfaci.

pexels pixabay 45247
Foto: Pexels
Verdures i fruites

En aquest cas cal matisar que ens referim només a verdures i fruites que volem consumir després en cru. Per exemple, l'espinac és un bàsic entre les verdures congelades, però sempre que el seu ús sigui per cuinar, mai per a una amanida.

Tant les verdures com les fruites estan compostes principalment per aigua, que en congelar-se se solidifica i destrueix l'estructura. En el cas dels espinacs, es notarà que les seves fulles queden toves.

A més, quan es descongelen, perden tota aquesta aigua, i amb ella gran part de les seves vitamines.

Pastissos o pastissos casolans

Segur que t'estàs preguntat per què si la majoria dels pastissos que compres al supermercat estan congelats. La resposta passa per aclarir que els processos de congelat industrials no tenen a veure res amb els que podem trobar a les nostres cases. A més, en un pastís trobem diversos ingredients que ja hem explicat que no és bona idea congelar, com la nata o les fruites.

Aquest pa de pessic que acabes d'enfornar i t'ha quedat tan esponjós, en sortir del congelador tindrà una textura tan diferent que no el podràs reconèixer.