A la vasta simfonia gastronòmica que és la cuina, els utensilis tenen el paper d'instruments indispensables. Són els nostres pulmons per respirar. Com un director d'orquestra necessita una àmplia gamma d'instruments per crear una melodia harmoniosa, un cuiner hàbil requereix una varietat d'utensilis per dur a terme les creacions culinàries amb èxit. Des de la simple cullera de fusta fins al complex processador d'aliments, cada utensili té un propòsit específic i contribueix de manera significativa al procés de cuinar.

Quan ens mudem a una casa nova, és realment un maldecap important tota la llista de coses que hem de recordar que són rellevants per a la cuina. Que si els elements per fer un pastís, purés, receptes al forn... o preparar formatges a casa. La diversitat d'utensilis a la cuina no només facilita la feina del cuiner, sinó que també influeix en la qualitat i el sabor dels plats finals. És per això que aquesta setmana el copropietari de la formatgeria Llet Crua, en Xevi Miró, ens explica tots els estris que hem de tenir a casa per tallar formatges.


Hi ha molts tipus de ganivets per tallar els formatges segons el seu pes, la seva densitat o la grandària que tinguin. "No cal fer-los servir tots, però sí que els que tinguem, almenys un parell, que estiguin ben esmolats", sentencia Miró. El primer ganivet que ens ensenya al vídeo és un de petites dimensions amb una doble punxa al final i espais buits a l'interior. "Serveix per als formatges tous i els espais buits del mig del ganivet fan que no s'enganxi amb l'estri. Així com les punxes del final són perquè es pugui repartir els talls de formatges entre els comensals".

Formatgeria Llet Crua, Xevi Miró / Foto: Carlos Baglietto
Tallar els formatges i no només amb ganivets / Foto: Carlos Baglietto

Quan pensem a tallar formatges durs, també tindrem en compte la proporció. "Si fos el cas que ens trobem davant d'una bèstia de formatge enorme, cal tenir un ganivet que superi el diàmetre del formatge per poder-lo tallar sencer i d'una tacada, evitant així fer-lo malbé", explica el copropietari de Llet Crua. A casa, però, els formatges que comprem o que ens arriben mai no tenen aquestes mides. Aleshores amb uns ganivets com els que pots veure a la foto a continuació ja en fem prou.

Formatgeria Llet Crua, Xevi Miró / Foto: Carlos Baglietto
Els ganivets per tallar formatges durs / Foto: Carlos Baglietto

Però hi ha moltes altres eines més enllà dels ganivets. El següent element que apareix al vídeo és una mena d'espàtula, allò que posem al foc quan fem una raclette, que ens serveix per fer uns talls molt fins als formatges durs quan el que volem fer és degustar-ne només un petit mos. Continuem amb les eines a l'estil espàtula, però en aquest cas més punxeguda i metàl·lica. Aquest instrument és útil exclusivament per als parmesans. I, per últim, si el que volem és ratllar el formatge, és molt important fer-ho minuts abans de menjar-se el plat perquè sinó amb el pas dels minuts va perdent gustos i el sabor original.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!