Productes de la terra, una fusió esplèndida entre el vi i la cultura, l'adoració als préssecs i un showcooking pesquer a Roses són les propostes gastronòmiques d'aquest cap de setmana del 7 al 9 de juliol a Catalunya. L'Hospitalet de l'Infant, Vilafranca del Penedès, Subirats i Roses, respectivament, són les localitats catalanes protagonistes de fires i activitats culinàries de renom i cridaneres que se celebren al país aquest segon cap de setmana de juliol. A continuació, t'expliquem en què consisteix cadascuna, així que no en perdis detall!

Fira Fruits de la Terra a l'Hospitalet de l'Infant

La fira de producte local Fruits de la Terra arriba aquest 7 i 8 de juliol a la desena edició, i ho farà fidel a la seva vocació d’aparador de la gastronomia i el producte local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip. Coincidint amb l’inici de la temporada alta turística, restaurants i productors de tots tres municipis exhibiran el bo i millor del territori a la plaça de Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant, amb el producte local com a protagonista i organitzat per la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori (MIDIT).

Fira Fruits l'Hospitalet de l'Infant
Fira Fruits de la Terra a l'Hospitalet de l'Infant / Foto: Ajuntament

La fira comptarà amb una gran varietat d'elaboracions com l’arròs de tros, coques de cirera, melmelades, i de producte local com els fruits secs, el formatge, els pollastres ecològics, oli, vi... que seran els plats forts de la fira. Podran degustar-se en forma de tapa en mans dels restauradors assistents o amb la compra directa del producte. Durant els dos dies de fira hi haurà actuacions musicals pràcticament de manera continuada des de l’obertura (19:30 h) fins a l’hora de tancar (00:00 h). Divendres donarà el tret de sortida Raül Cid Trio i seguiran Sing Swing Company, que repetirà també l’endemà, i la Stromboli Jazz Band. Dissabte serà el torn de Nucli Trio i Windy Coast. Tot plegat, una banda sonora ambiental perfecta, per exemple, pels tastos de vins que es podran fer, adquirint els tiquets a l’estand de l’organització.

Showcooking i visita al port pesquer de Roses

L’activitat s’iniciarà cada divendres a les 17 h amb una visita al port pesquer, durant la qual es donaran a conèixer les diferents arts de pesca i les espècies pròpies del litoral rosinc, i que permetrà viure en directe l’arribada de les barques amb la pesca del dia i el funcionament de la subhasta del peix a la llotja. Seguidament, a l’Aula Gastronòmica, situada al mateix moll del port, tindrà lloc un showcooking on el cuiner rosinc Ramon Ripoll oferirà una demostració de cuina amb peix fresc de la llotja i, finalment, els participants podran degustar el plat cuinat, maridat amb vi de la DO Empordà.

showcooking roses
Showcooking a Roses / Foto: Ajuntament

L’activitat s’ha plantejat com una experiència immersiva i completa, que permetrà als assistents viure tot el procés d'arribada, venda, cuinat i degustació del peix de la Llotja de Roses. La durada és de 2 hores i 30 min aproximadament i es durà a terme en català, castellà i francès. El preu és de 19 € per persona i les places es poden reservar presencialment a l’Oficina de Turisme. Es realitzarà tots els divendres, entre el 7 de juliol i el 8 de setembre.

ViJazz

Vilafranca del Penedès acollirà una vegada més un dels esdeveniments amb major prestigi dins del món vinícola i cultural de Catalunya. Un format que uneix la gran qualitat dels vins i caves que s’elaboren al Penedès amb grans concerts d’artistes referents dins del panorama jazzístic de tot el món, la gran majoria gratuïts. Durant el segon cap de setmana de juliol, Vilafranca es converteix en el punt neuràlgic de tastos, concerts i maridatges on els amants del món del vi, es troben per gaudir del patrimoni vinícola penedesenc, acompanyat d’una proposta de música jazz de primer nivell.

Mercat del préssec d'Ordal a Subirats

Arrenca una nova edició del Mercat del Préssec d'Ordal, un mercat singular on es pot comprar directament préssecs acabats de collir pels mateixos pagesos de Subirats que els venen. Les parades de venda de préssec es complementen amb parades d'artesans agroalimentaris del municipi i la venda de vi i escumosos dels cellers de Subirats participants. El mercat està dirigit als diferents tipus de públic: familiar, cultural, amants del vi i la gastronomia, i donar a conèixer els atractius del municipi i l'àmplia oferta de productors i elaboradors.

El préssec d'Ordal és un producte de qualitat aromàtica i gustativa, en part pel tipus de sòl calcari i argilós de Subirats, i en part per ser un cultiu de secà, aquests factors li atorguen una aroma i un gust molt preuat, i molt difícils de trobar en altres presseguers. Durant la temporada gastronòmica del Préssec d'Ordal els restaurants locals ofereixen plats cuinats que tenen com a ingredient aquesta fruita dolça de qualitat. El Préssec d'Ordal, es tracta d'un cultiu de secà en un terreny argilós i molt calcari, característiques que fan que el Préssec d'Ordal tingui unes qualitats molt difícils de trobar en altres presseguers.