Des de les empanades argentines fins als dolços de croissant i galeta, les modes gastronòmiques a Catalunya són un costum en constant evolució. Un dels últims productes que ha aterrat a casa nostra, provinent de la gastronomia veneçolana, són els 'tequeños', uns arrebossats petits i eixerits que estan conquerint les cartes de molts restaurants.

Què són els 'tequeños'?

Els 'tequeños' són petites tires de formatge arrebossat molt típiques de la gastronomia veneçolana. De fet, formen part de la llista de patrimoni cultural de Veneçuela. Són un plat extremadament senzill, però que admet múltiples variacions en funció de la regió o els gustos de la persona que els elabori. En essència són formatges arrebossats i fregits. Però si filem una mica més prim, els 'tequeños' s'han d'elaborar amb un tipus de formatge que es desfaci, però no del tot; han de mantenir l'estructura perquè quan els obris no perdin la forma.

De la mateixa manera que demanem 'nuggets', 'burgers' o 'nachos', els 'tequeños' s'estan fent un forat en l'imaginari col·lectiu occidental de menjar ràpid, senzill i gustós

A Catalunya, i especialment a Barcelona, cada vegada és més habitual veure'ls en cartes de menjar de carrer. En restaurants veneçolans hi han estat sempre, per descomptat; però ara hi ha grans cadenes de restauració de menjar ràpid que han incorporat els 'tequeños' en la seva versió industrial. De la mateixa manera que demanem 'nuggets', 'burgers' o 'nachos', els 'tequeños' s'estan fent un forat en l'imaginari col·lectiu occidental de menjar ràpid, senzill i gustós.

On tastar els millors?

Com és habitual a Barcelona, l'Eixample és el districte que concentra més establiments dedicats al 'tequeño'. "La Poderosa", "Tequeños del sur" o la "Tequeñería", entre d'altres, són establiments dedicats a aquest petit plat tradicional de l'Amèrica Llatina. Però si no tens cap restaurant a prop o simplement et vols aventurar a preparar-los tu mateix a casa, et deixem quatre consells bàsics per a que els preparis a la teva manera. Tingues en compte que, per molt que els tradicionals es facin amb formatge, el farciment accepta altres ingredients com sobrassada o fins i tot xocolata; deixa volar la teva imaginació!

Tequeños sucats
Els "tequeños" també es poden sucar en salsa. / Foto: Unsplash

Per a fer 'tequeños' a casa necessites: farina, mantega, ous, llet, sucre i sal per a la massa; formatge "llanero" veneçolà per a la preparació original o qualsevol altre tipus de formatge poc curat, però que no fongui del tot per al farciment. Recorda que pots fer servir qualsevol altre ingredient per adaptar la recepta als teus gustos personals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!