Una de les maneres més directes i senzilles d'innovar a la cuina és fusionant dues receptes ja existents. Crear un híbrid entre dos conceptes similars permet jugar amb les característiques de cada aliment per treure'n plats mai vistos. L'última creació pastissera de moda a les xarxes és el 'crooki', una barreja de croissant i galeta que està causant furor a les xarxes.

Un invent francès

París és el bressol de la cuina francesa. Refinada, sofisticada i sovint sacralitzada, la francesa és una cuina que deixa poc marge a l'ambigüitat. Un souflé és un souflé; una tatin és una tatin; i un croisant és un croisant. Però encara que les receptes i productes francesos semblin intocables, hi ha més innovació de la que ens pensem. L'últim exemple n'és el 'crooki', un híbrid entre croissant i galeta ideat en una pastisseria parisenca. El nom és la suma dels termes 'croissant' i 'cookie', que en anglès vol dir galeta, i sintetitza de manera molt directa el que és el 'crooki'. Un dolç en forma de croissant que incorpora galeta als extrems i transforma una mossegada suau i esponjosa en una mescla de textures cruixents.

No és habitual que ciutats com París prenguin la iniciativa en aquest sentit, i menys amb un element tan francès com és el croissant

Crookie de Donal Skehan
Els de xocolata són els més habituals / Foto: Donal Skehan

Els Estats Units, especialment ciutats com Nova York, acostumen a ser l'origen de molts d'aquests híbrids gastronòmics. De fet, el nom de 'crooki' ve, en part, de l'anglès. Però no és habitual que ciutats com París prenguin la iniciativa en aquest sentit, i menys amb un element tan francès com és el croissant.

Una moda singular

Ciutats com París o Madrid ja tenen pastisseries que ofereixen el 'crooki'. Igual que ha passat amb altres invents similars, com el 'cruffin' (croissant + muffin) o el 'cromboli' (croissant + cromboli), el 'crooki' segurament serà una moda passatgera. Però mentre duri, caldrà veure com evoluciona.

Barcelona és una ciutat molt avesada a introduir novetats gastronòmiques, especialment gràcies a la difusió que es fa d'aquest tipus de productes a través de les xarxes socials

Barcelona és una ciutat molt avesada a introduir novetats gastronòmiques, especialment gràcies a la difusió que es fa d'aquest tipus de productes a través de xarxes socials com Instagram o TikTok. En el cas del 'crooki', diferents persones que l'han tastat expliquen que se'n fan de diferents sabors, però que un dels millors és el que es fa amb xocolata. Es pot demanar calent i gaudir-lo a mossegades entre textures de croissant i cruixents de galeta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!