El congelador és un dels millors aliats a la cuina; un fons d'armari perfecte on guardar aliments que sobren, preparacions per la setmana o productes d'emergència que et poden salvar un dinar. El més habitual és tenir una mica de pa, algun tall de carn o peix i fins i tot verdures. Encara que puguem allargar-ne la vida útil, a tots els congeladors el menjar també es deteriora. Avui, dia mundial del menjar congelat, t'expliquem quant de temps pots tenir cada aliment al congelador.

Quant dura el menjar al congelador?

Hi ha diversos factors que determinen el temps que pots tenir un aliment al congelador sense que se't faci malbé. El primer, evidentment, és el producte. No és el mateix guardar una barra de pa que un bistec o una terrina de gelat. El segon, l'envàs en el qual guardis els aliments. No és el mateix una carmanyola que una bossa de plàstic. Per últim, i segurament més important, la temperatura a la qual configuris el congelador serà clau per determinar-ne l'eficiència.

La vedella o el pollastre es poden congelar fins a 12 mesos. Els filets de porc fins a 6 mesos i la carn picada fins a 4

Segons l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) els temps que pots mantenir els aliments al congelador són els següents:

  • Carn: de 3 a 12 mesos. La vedella o el pollastre es poden congelar fins a 12 mesos. Els filets de porc fins a 6 mesos i la carn picada fins a 4. L'organització també apunta que les salsitxes fresques i els embotits poden congelar-se fins a un màxim de 2 mesos.
  • Ous: el rovell i la clara dels ous, segons l'OCU, poder congelar-se fins a 12 mesos. Els ous sencers, per contra, convé no posar-los al congelador.
  • Salses i brous: entre 2 i 3 mesos.
  • Pa: un màxim de 6 mesos.
  • Peix blanc: fins a 6 mesos.
  • Peix blau: fins a 3 mesos.

Les fruites i els vegetals és millor menjar-se'ls frescos o, com a molt, conservar-los a la nevera

L'OCU no determina el temps que pots tenir la fruita i la verdura al congelador. Tanmateix, l'associació 'FoodSafety.gov', una entitat pública dels Estats Units que vetlla per la seguretat alimentària, recomana no tenir més de 3 o 4 dies les amanides a la nevera. Així doncs, les fruites i els vegetals és millor menjar-se'ls frescos o, com a molt, conservar-los a la nevera.

Consells per congelar bé

En primer lloc, com més fred sigui el congelador, millor. L'AESAN (Associació Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) explica les diferents categories de congeladors que existeixen:

  • 1 estrella: assoleixen una temperatura mínima de -6 °C. Són congeladors que permeten mantenir els aliments durant unes quantes hores, però no gaire més.
  • 2 estrelles: assoleixen una temperatura mínima de -12 °C. Serveixen per guardar aliments uns dies.
  • 3 estrelles: assoleixen una temperatura mínima de - 18 °C. Més habituals en cuines domèstiques, permeten guardar menjar durant mesos.
  • 4 estrelles: són els millors de tots. Assoleixen una temperatura mínima de -24 °C, congelen el menjar més de pressa i els aliments es conserven durant molt més temps.

A més del congelador que tinguis, per preservar els aliments convé que els envasis de la següent manera:

  • En talls petits.
  • En recipients al buit, tancats hermèticament o amb paper film tocant la superfície dels aliments.
  • Amb la data del dia que ho congelis anotada. El primer que entra és també el primer que ha de sortir.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!