El tàrtar és un plat a base de carn o peix cru, picat fi, amb un cítric (llima o llimona) i que es condimenta o aromatitza amb espècies i salses. El cert és que reuneix tots els requisits per considerar-se un plat apropiat per a una ocasió especial perquè és molt vistós i de potent sabor. Tanmateix, lluny de ser una cosa complexa, és una recepta senzillíssima i que es pot preparar amb temps, què més es pot demanar?
A més se sol prendre sobre torrades o en culleretes, a tall de canapè, amb el qual l'impacte visual i estètic està totalment assegurat. Això sí, la matèria primera principal, en aquest cas tonyina vermell, ha de ser fresc i de bona qualitat perquè el plat llueixi com ho mereix.

Com puc preparar el tàrtar de tonyina?
El primer que farem és trossejar el llom de tonyina en peces molt fines, és a dir, el piquem. Aquest procés el fem a ganivet, per la qual cosa en necessitem un que estigui ben esmolat, altrament, en lloc de trossejar-lo, l'estarem recalcant i no quedarà igual. Barregem la tonyina picada amb la salsa de soja i la salsa wok i el deixem macerar a la nevera durant 15 minuts.
Piquem el pebrot en brunoise fina i, en una paella, el sofregim en una cullerada d'oli d'oliva, a foc molt lent. Una vegada llest, retirem la paella del foc i deixem que el pebrot es refredi. Mentrestant, piquem finament l'api i també les tàperes. Quan el pebrot s'hagi refredat, l'agreguem a la tonyina picada juntament amb l'api i les tàperes. Removem.
Finalment, incorporem la salsa maionesa i el suc de llimona. Removem novament fins a integrar i servim immediatament sobre fulls de cabdells d'enciam, rentats i escorreguts, i empolvorat de llavors de sèsam, per aportar un toc cruixent.

Si no ets molt fan del peix cru, però t'agraden aquest tipus de preparacions, sempre pots adaptar-les
Si no ets molt fan del peix cru, però t'agraden aquest tipus de preparacions, sempre pots adaptar-les. Per exemple, de vegades podem preparar el tàrtar de salmó per a aquelles persones que tolerin més aquest peix cru, i queda absolutament espectacular amb aquest toc tan peculiar a anet que li podem afegir i que tant lliga amb el salmó. Una altra opció és utilitzar per exemple bonítol en salaó, encara que en aquesta ocasió no hauràs d'afegir res de sal, i ves amb compte de no passar-te amb la salsa de soja. No queda tan sucós, però és ideal per a qui prefereix que el peix no sigui cru. De què serà el teu pròxim tàrtar?