El tàrtar és un plat a base de carn o peix cru, picat fi, amb un cítric (llima o llimona) i que es condimenta o aromatitza amb espècies i salses. El cert és que reuneix tots els requisits per considerar-se un plat apropiat per a una ocasió especial perquè és molt vistós i de potent sabor. Tanmateix, lluny de ser una cosa complexa, és una recepta senzillíssima i que es pot preparar amb temps, què més es pot demanar?

A més se sol prendre sobre torrades o en culleretes, a tall de canapè, amb el qual l'impacte visual i estètic està totalment assegurat. Això sí, la matèria primera principal, en aquest cas tonyina vermell, ha de ser fresc i de bona qualitat perquè el plat llueixi com ho mereix.

Atún
Tonyina / Font: Unsplash

Com puc preparar el tàrtar de tonyina?

El primer que farem és trossejar el llom de tonyina en peces molt fines, és a dir, el piquem. Aquest procés el fem a ganivet, per la qual cosa en necessitem un que estigui ben esmolat, altrament, en lloc de trossejar-lo, l'estarem recalcant i no quedarà igual. Barregem la tonyina picada amb la salsa de soja i la salsa wok i el deixem macerar a la nevera durant 15 minuts.

Piquem el pebrot en brunoise fina i, en una paella, el sofregim en una cullerada d'oli d'oliva, a foc molt lent. Una vegada llest, retirem la paella del foc i deixem que el pebrot es refredi. Mentrestant, piquem finament l'api i també les tàperes. Quan el pebrot s'hagi refredat, l'agreguem a la tonyina picada juntament amb l'api i les tàperes. Removem.

Finalment, incorporem la salsa maionesa i el suc de llimona. Removem novament fins a integrar i servim immediatament sobre fulls de cabdells d'enciam, rentats i escorreguts, i empolvorat de llavors de sèsam, per aportar un toc cruixent.

Tartar
Tartar / Font: Unsplash

Si no ets molt fan del peix cru, però t'agraden aquest tipus de preparacions, sempre pots adaptar-les

Si no ets molt fan del peix cru, però t'agraden aquest tipus de preparacions, sempre pots adaptar-les. Per exemple, de vegades podem preparar el tàrtar de salmó per a aquelles persones que tolerin més aquest peix cru, i queda absolutament espectacular amb aquest toc tan peculiar a anet que li podem afegir i que tant lliga amb el salmó. Una altra opció és utilitzar per exemple bonítol en salaó, encara que en aquesta ocasió no hauràs d'afegir res de sal, i ves amb compte de no passar-te amb la salsa de soja. No queda tan sucós, però és ideal per a qui prefereix que el peix no sigui cru. De què serà el teu pròxim tàrtar?