Després de més de mig segle sent un punt de trobada per a veïns i visitants del barri del Congrés i els Indians a Barcelona, ​​l'icònic bar La Gamba n'ha anunciat el tancament definitiu, segons ha avançat Metrópoli Abierta. Aquesta decisió arriba com a resultat de la jubilació del seu propietari, José Díaz, que ha optat per traspassar el negoci. Els parroquians que tarda rere tarda i cada cap de setmana s'ajuntaven al bar, veuen com un lloc aliè a la teva llar familiar, es converteix amb el pas del temps en una segona casa.

Tanca el bar La Gamba després de 54 anys

Amb una llarga història que es remunta als anys setanta, concretament l'any 1970, La Gamba es va convertir en un lloc emblemàtic per a la comunitat local. Les parets han estat testimonis d'innombrables converses, rialles i moments compartits entre amics i familiars al llarg de les dècades. Ubicat a la plaça de Maragall, 13, aquest establiment s'alçava, i s'alça fins que no tanqui definitivament, un lloc merescudíssim en el pòdium de bars de Sant Andreu amb el caràcter més especial al cor dels barcelonins per ser "un dels llocs on millor es menja de la zona".

El propietari José Díaz, que ha estat la cara, el cor i ànima del bar durant tots aquests anys, va expressar la seva gratitud cap a la clientela fidel que ha donat suport al negoci al llarg de les dècades. Amb un sentiment d'honorabilitat per haver resistit tants anys i haver esdevingut l'epicentre de trobades d'amics i famílies del Congrés i els Indians durant més de mig segle, Díaz posa ara el futur del local en mans dels qui vulguin continuar amb el seu llegat. Mentre no trobi un successor digne de posar-se al capdavant del negoci, però, mantindrà les portes obertes. Això sí, amb alguns canvis. Ara com ara el local no obre els caps de setmana. Només ho fa de dilluns a divendres, encara que és difícil trobar una de les cinc taules lliures perquè sempre és ple de gent.

El tancament del bar ha generat una barreja de nostàlgia i tristesa entre els residents del barri, que veuen com un tros de la seva història quotidiana s'acomiada. Tot i aquesta notícia gens positiva, s'obren noves oportunitats per al barri i conèixer noves bodegues i bars que enamorin la comunitat. Un dels casos podria ser la Bodega Lluísuna de les més emblemàtiques del districte, segons recull el mateix Ajuntament de Barcelona. El Xavier és la tercera generació que regenta la bodega, la seva àvia va obrir portes l’any 55 i els seus pares, el Lluís, del barri de Gràcia, i la Tina, van agafar el relleu de l'àvia. Ara la bodega la regenta ell solet, tot i que la Tina, amb 83 anys i una salut de ferro, apareix els caps de setmana i l’ajuda allà on pot, és una dona incombustible d’una altra època i la bodega és la seva vida. I potser en un futur immediat es converteix en la vida de molts parroquians del barri que es traslladen de La Gamba a la Bodega Lluís. 

Mentrestant, José Díaz s'acomiada amb gratitud i alegria, emportant-se els records inesborrables de tants anys de servei. El llegat de La Gamba perdurarà a la memòria dels que van tenir el privilegi de compartir moments inoblidables dins de les seves parets. Un tancament que se suma al de Cal Bonete, Sants Es Crema o el més recentment restaurant Fermí Puig.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!