Amb el final de l'estiu, és moment de reprendre els bons costums. O, també, d'iniciar projectes nous que ens ajudin a suportar la tornada a la rutina. Per a molts, aquest és el mes d'iniciar-se en l'hort. Una manera de continuar amb aquest contacte amb la naturalesa tan propi dels mesos d'estiu. Per això, saber què plantar al setembre és imprescindible. La millor manera de gaudir de l'hort, tant si ens estem iniciant com si ja fa temps que conreem els nostres propis sabors. Una manera d'aprofitar aquest mes de transició entre l'estiu i la tardor per treure-li tot el profit.

A més de conèixer què plantar al setembre, aquest mes també és imprescindible per preparar l'hort. Tant la temperatura d'aquest mes encara càlid; com les moltes hores de sol de què encara gaudim, són perfectes per començar a preparar l'hort per als mesos de fred. Per això, una de les tasques inevitables és adequar el terreny. Un que, com a conseqüència de l'estiu i la nostra absència, ens obligarà a eliminar les males herbes. Una cosa lògica si tenim en compte que les condicions climatològiques de l'estiu són perfectes per als cultius, però també per a aquestes herbes.

A més de conèixer què plantar al setembre, aquest mes també és imprescindible per preparar l'hort

3 idees per al teu hort al setembre:

Conegudes les tasques de l'hort, vegem què plantar al setembre. Ens referim a cultius que donaran els seus fruits al llarg de la tardor i, fins i tot, de l'hivern. Una manera perfecta de no haver de renunciar a gaudir de sabors autèntics a la nostra taula, sigui l'estació que sigui.

1. Pèsol

El pèsol és un deliciós cultiu que donarà els seus fruits a la pròxima primavera, i que cal tenir en compte per a plantar al setembre. El pèsol és una planta d'hort anual de caràcter enfiladís que es conrea en ubicacions de sol o semiombra. És important prendre la precaució de protegir tant la sembra com la planta de les gelades, especialment de les tardanes de primavera.

Pèsol
Pèsol / Font: Unsplash

De sembra directa, germina als 15 dies i podem començar a recollir als tres mesos de la sembra. Perquè prosperi i creixi amb vigor, els pèsols demanden dos aspectes: un terra rica en nutrients, i un reg regular que haurem d'incrementar quan comenci a formar-se la beina. No confonguem regar amb entollar, una cosa summament negativa per al desenvolupament d'aquesta planta.

2. Safrà

Quan ens preguntem què plantar al setembre, no solem plantejar-nos les flors comestibles. És moment d'incloure'n una de meravellosa entre els nostres cultius! I és que el safrà no compta en va amb el sobrenom de l'or vermell. La potència aromàtica dels seus pistils converteixen a aquesta flor en una d'imprescindible per a la cuina.

Al contrari del que sembla, el safrà no demanda sol directe. L'ideal és que rebi una bona lluminositat però que, també, compti amb ombra. Haurem de ser curosos amb el reg. Mentre al començament de la sembra l'ideal és regar cada 15 dies, haurem de fer-ho cada tres o quatre dies quan comenci la floració.

3. Pastanaga

Un clàssic de l'hort en qualsevol època i per a qualsevol amant del huerting. La pastanaga, a més de ser un cultiu rústic i poc exigent, presenta un altre increïble avantatge: que pot ser plantada i gaudida durant tot l'any. Tan sols és necessari esperar entre tres i quatre mesos des del moment de la seva plantació.

L'únic important per poder gaudir-ne és assegurar-nos que les plantem en un terra lliure de pedres i males herbes. La pastanaga necessita una bona profunditat per créixer amb alegria, per la qual cosa l'ideal és que no trobi res que interrompi el seu creixement.

Pastanaga
Pastanaga / Font: Unsplash