Com primer, com a plat principal, com guarnició, i fins i tot com a postres! L'arròs és un dels aliments més útils, amb un munt de beneficis i dels més utilitzats en les diferents gastronomies de tot el món. Tu també ets un gran aficionat d'aquest ingredient? Llavors segur que t'has enfrontat, com tantes altres persones, al repte de cuinar-lo en el seu punt sense que cap gra es quedi agafat en el fons de l'olla o de la paella.

Efectivament, existeixen una sèrie de trucs per fer que l'arròs quedi solt, encara que tot parteix dels teus gustos personals. El prefereixes al dente o t'agrada més cuit? D'altra banda, per tenir veritable èxit amb aquest tipus de receptes és convenient conèixer els diferents tipus d'arròs que pots utilitzar i les seves necessitats a cada recepta. Recorda: mai no es cuinarà igual un arròs de verdures, una paella, un de caldós o el que faràs servir per elaborar sushi.

Existeixen una sèrie de trucs per fer que l'arròs quedi solt

Tipus d'arròs:

  • Arròs de gra llarg: és molt solt, així que és perfecte per a amanides i guarnicions. Necessita 10 minuts de cocció.
  • Arròs de gra mitjà: el més popular és el bomba, que es tracta d'un arròs sec que absorbeix el brou. Requereix, generalment, 15 minuts de cocció.
  • Arròs de gra curt: els grans solen quedar-se enganxats entre si. El més segur és que l'hagis assaborit en els arrossos amb llet. La cocció és entre 18 i 20 minuts.
  • Arròs integral: conserva la closca i és molt ric en fibra. Requereix 20 minuts de cocció.

Recorda que no és com la pasta, així que perquè l'arròs quedi solt prova de no remoure'l si vols que se'n vagi correctament el midó. Un altre truc en aquest sentit és rentar-lo prèviament per eliminar-lo.

Arròs Llarg
Arròs Llarg / Font: Unsplash

Com cuinar l'arròs perquè no s'enganxi:

Temps de cocció:

Controlar el temps de cocció és bàsic i fonamental, si et passes, l'arròs es converteix en una pasta i ja no hi ha marxa enrere. L'arròs de gra curt o rodó porta una cocció que oscil·la entre els 18 i els 20 minuts (a aquest podem afegir-li unes gotes de llimona perquè quedi més solt), però a l'arròs integral pot portar-li uns 45 minuts fer-se en el seu punt. Els envasos sempre porten el temps exacte de correcte cuinat.

Arròs
Arròs / Font: Unsplash

Com cuinar-lo:

  1. Contra el que diuen moltes persones, en general no és necessari rentar l'arròs, de fet en fer-ho correm el risc que absorbeixi aigua i no és una cosa que ens interessi.
  2. El brou l'hi afegim sempre en calent. Per fer un bon brou prepararem un sofregit i a partir d'aquí tenim dues opcions, o bé sofregir una mica l'arròs també i afegir-li el brou més tard, o bé afegir el brou, portar-lo a ebullició i llavors afegir l'arròs.
  3. Tampoc no hem de regirar, el taparem bé, l'arròs s'anirà fent i el brou evaporant a poc a poc sense que nosaltres hàgim d'intervenir. L'arròs ha de bullir, però amb el foc més baix possible que ho permeti.
  4. Per descomptat, afegir les quantitats correctes de líquid i arròs és una cosa imprescindible, en general la proporció és de dues tasses d'aigua o brou per una d'arròs, a més afegirem una cullerada d'oli i la sal.