La salicòrnia és, segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, una "planta dels gèneres Salicornia i Arthrocnemum, de la família de les quenopodiàcies, de fulletes esquamiformes oposades, tiges cilíndriques, articulades i carnoses, i inflorescències espiciformes gruixudes, molt resistent a la salinitat, que pobla els indrets litorals entollats i els marges de les llacunes salines." Si no has entès absolutament res d'aquesta definició, no pateixis perquè nosaltres tampoc. Avui t'expliquem, de manera clara i senzilla, què és la salicòrnia i com es fa servir a la cuina.

Què és la salicòrnia

Si agafem la definició del diccionari i la simplifiquem, la salicòrnia és una planta en forma de petits cilindres de gust salat i textura carnosa. És semblant als espàrrecs verds, tot i que més salat, i a la farigola, però més cruixent i no tan fragant. Un ingredient híbrid que tant serveix per decorar com per aportar sabor als plats. Creix en entorns salats, com ara a la vora de les salines, i tal com intuïm pel nom, és una planta salada en forma de corn.

Salicòrnia
La salicòrnia és una planta petita amb una textura carnosa. / Foto: Unsplash

La salicòrnia serveix per a fer diverses receptes i és un producte interessant perquè es pot cuinar i servir de diverses maneres: crua, cuita o saltada. Precisament per això és un ingredient tan apreciat a l'alta cuina, una faceta de la gastronomia que busca la innovació constant.

Receptes amb salicòrnia

Si vols provar de fer alguna recepta singular amb aquest producte, et recomanem aquestes tres receptes amb salicòrnia:

  • Crema de verdures amb salicòrnia: La primera és una recepta senzilla. La salicòrnia aporta un punt extra a una preparació que pot ser extremadament senzilla. Fes la crema de verdures que més t'agradi (carabassó, bròquil, carxofa) i afegeix uns brots de salicòrnia per sobre. Poden ser crus o cuits, però tingues en compte que li aportaran un extra de salat al plat.
  • Peix amb salicòrnia: Seguint amb el patró de la primera recepta, el peix amb salicòrnia és ben senzill de fer. Només has d'escollir el peix que vulguis, fer-lo a la planxa (o arrebossat, al vapor o de la manera que més t'agradi) i acabar-lo amb una mica salicòrnia.
  • Tempura de salicòrnia: L'última recepta és una mica diferent. La salicòrnia no només és un acompanyament, sinó que pot ser un plat principal. Una tempura amb aquesta planta (que no deixa de ser salicòrnia arrebossada) és una opció ideal per donar-li una volta divertida a aquest producte tan versàtil.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!