Quan pensem en producte de temporada el primer que ens ve al cap és la fruita i la verdura. Té sentit, perquè la temporada de les plantes és la més evident. No pot créixer el mateix en un hort durant els mesos freds d'hivern que durant les onades de calor de l'estiu. Amb la ramaderia no passa tant, només en alguns casos de ramaderia extensiva. Però i amb el peix? Estem acostumats a menjar el mateix peix tot l'any, però això no ha sigut sempre així. Aquests són els peixos que podem trobar a l'agost a Catalunya.
Peixos de temporada a Catalunya
La temporada del peix depèn de les vedes i de la quantitat que se'n pesca. Els moviments migratoris o la disminució de la demanda també són factors a tenir en compte. Si bé és cert que la del peix no és tan "estricta" com la de les hortalisses (que en realitat també és flexible en funció del clima de cada zona), també hi ha una temporada al mar. El cuiner i mestre Josep Lladonosa, al seu llibre La Cuina Catalana, 800 receptes d'avui i de sempre, explica quins són els peixos que podem trobar al mercat a l'agost:
Peixos de mar:
- Bonítol
- Escórpora
- Lluç
- Lluerna
- Nero
- Palometa
- Peix emperador
- Sardina
- Seitó
- Sorell
- Tonyina
- Verat
Peixos de riu:
- Perca
- Truita de riu
Marisc:
- Calamar
- Escamarlà
- Galera
- Gamba
- Llagosta vermella
- Llagostí
- Llamàntol
- Musclo
- Ostra
- Pop
- Sípia
Peix blanc i peix blau
A més de la distinció de peix de mar, de riu o marisc, el peix es pot classificar en dues categories més genèriques: peix blanc i peix blau. El peix blanc és el que conté, com a molt, un 2 % de greix, una característica que atorga una coloració més clara a la seva carn. També solen tenir la cua més arrodonida que els peixos blaus. D'altra banda, el peix blau és el que té entre un 5 % i un 11 % de greix. Alguns peixos blancs serien el rap, el pagre, el barb o el lluç, mentre que alguns peixos blaus serien la sardina, el seitó, la tonyina o el salmó.
És possible que no trobis tots els tipus de peix que se solen pescar a l'agost
Tingues en compte que, així com a l'estiu és molt difícil que no trobis tomates o albergínies a les parades del mercat, és possible que no trobis tots els tipus de peix que se solen pescar a l'agost. La disponibilitat de peix depèn de moltes coses: de les barques que surtin a pescar, del que vulguin pescar i del que aconsegueixin capturar; del municipi on visquis; del mercat o peixateria al qual vagis a comprar; de l'hora a què vagis... El millor que pots fer per augmentar les possibilitats de comprar un peix en concret, especialment els més difícils de trobar, és preguntar al teu peixater de confiança que et guardi un exemplar en concret. Això tampoc t'assegura res si no n'arriben de la llotja, però almenys, si se'n pesca, en tindràs. Peixos com el lluç o el sorell no solen ser problemàtics i gairebé sempre n'hi ha. Però si vols lluerna, peix emperador (també conegut com a peix espasa) o perca, les possibilitats es redueixen si no saps on buscar.