Barcelona està de festa. Des d'aquest dimarts 23 de setembre i fins al diumenge 28, la capital del país celebra la Festa Major de Barcelona. El pregó que marca l'inici de la Festa Major té lloc aquest dimarts a una plaça de Sant Jaume abarrotada de públic any rere any. Un cop la pregonera de la Mercè 2025, l'actriu Emma Vilarassau, desitgi bona festa, es llançaran els focs d'artifici i la festa començarà. A més d'un gran esdeveniment ciutadà, la Festa Major de Barcelona és, també, un macrofestival format per festivals diversos que deixen constància de la riquesa cultural de la capital catalana: des del festival Mercè Arts de Carrer, fins a les mostres de cultura popular, passant pels festivals BAM i Música Mercè, que apleguen cada any prop de cinc-centes activitats.
🎤 Els 10 concerts de la Mercè 2025 que no us podeu perdre
On menjar bé per la Mercè 2025: 5 restaurants a tocar dels concerts
Així doncs, són cinc jornades consecutives de concerts i bona música repartits per tota la ciutat comtal. I més enllà de la festa i la xerinola, és important conèixer els millors restaurants de Barcelona que s'ubiquen a les zones més pròximes dels principals escenaris. A continuació, repassem cinc restaurants fabulosos per compaginar les cançons dels artistes més reconeguts amb plats de traca i mocador per omplir estómacs i no passar gana.
The Greenhouse (plaça Catalunya)
Comencem amb els concerts de plaça Catalunya. Al c/ de Bergara, amagat dins l'hotel Pulitzer, el restaurant The Greenhouse ofereix refugi als detractors de les franquícies que vulguin menjar bé, a un preu raonable i amb una qualitat del menjar que recorda a la millor cuina casolana. Un espai idíl·lic que per a res del món t'esperaries en un carrer tan cèntric de Barcelona. La decoració no és en va, ja que greenhouse en anglès vol dir hivernacle. I el menjar que s'hi serveix, amb producte de proximitat, representa de forma fidel la filosofia del restaurant. Una manera de fer que fa del Greenhouse un menjador de mercat al més pur estil local, de la mà dels cuiners Tomàs Bueno i Saúl Hernández.

Malgrat l'ajustada i correcta oferta, es fa difícil escollir entre plats tan suculents com un mar i muntanya d'arròs del delta o unes mandonguilles de fricandó amb la seva deliciosa salseta. Receptes que recorden al menjar que et faria l'àvia a casa, tant per la qualitat dels ingredients com per la presentació senzilla i agradable dels plats.
✍🏼 Consulta la ressenya del restaurant The Greenhouse
Superlocal (platja del Bogatell)
Continuem amb els concerts de la platja del Bogatell, un espai que sempre acull multitud de joves i concerts amb molta energia i rauxa. El nom del restaurant no enganya, no perquè sigui millor que ningú ni perquè l'establiment sigui el més espatarrant de la ciutat; Superlocal fa referència al producte amb el qual es treballa al local. La gràcia del lloc és que pràcticament tot el que se serveix té l'origen a menys de 100 quilòmetres de la ciutat. El concepte de producte de proximitat, però portat a l'extrem. Una filosofia molt encertada si tenim en compte el lloc on s'ubica el restaurant. Superlocal és un dels primers a estrenar el Balcó Gastronòmic de Barcelona, el nou espai d'oci i menjar que pretén revitalitzar la zona del Port Olímpic. L'ambient que es respira a la zona és familiar i agradable, un entorn que ajuda a gaudir encara més del restaurant.
✍🏼 Consulta la ressenya del restaurant Superlocal
El Merendero de la Mari (Moll de la Fusta)
El Merendero de la Mari és un clàssic del Port Vell de Barcelona. El primer restaurant que va muntar la família es deia “L'Esport”, un espai dedicat a satisfer el voraç apetit dels banyistes de la Barceloneta. Amb la guerra, la família va haver d'emigrar, però als anys quaranta, van poder tornar per reobrir el local com a “Can Costa”, un espai emblemàtic per on van desfilar grans figures com John Wayne i Burt Lancaster. Al cap d'uns anys, la Mari, tercera generació d'aquesta saga de restauradors, va obrir “Cal Pinxo” amb el seu marit. I el 1988, a la Platja de Sant Miquel, van obrir, finalment, “El Merendero de la Mari”. Amb l'arribada de les Olimpíades, el local es va haver de traslladar al Palau de Mar, ubicació que ha mantingut fins a l'actualitat, amb els fills Jordi i Guillermo al capdavant.
✍🏼 Consulta la ressenya del restaurant El Merendero de la Mari
Margarit (Teatre Grec)
Asseverar que el bressol de la cuina mediterrània actual rau en l'Antiga Grècia sembla perfectament lògic, ja que totes les nacions banyades pel Mediterrani van rebre la seva influència. Partint de l'oli d'oliva com a punt de sortida, se li afegeixen les claus de la dieta omnívora contemporània: carn, peix, cereals i vegetals, consumits cuits i en cru. El que costa de trobar a Barcelona és alguna proposta gastronòmica que faci aquestes connexions i posi el focus en la part grega. Fins ara: el restaurant Margarit du a terme una intel·ligent tasca de correlació de receptes, elaboracions i productes entre la cultura gastronòmica catalana i la grega, resultant-ne plats plens d'enginy i sabors nous.

Ara bé, cada plat és un compendi que aporta, alhora que sabor, coneixement. Per exemple, la Taramas, que a Grècia (i també Turquia) és una emulsió realitzada amb ous de peix en salmorra amb molla de pa, suc de llimona, de ceba o oli d'oliva, passa a ser aquí una llesta versió de brandada de bacallà en sabor (perquè usa ous de bacallà) i en textura, incorporant la remolatxa i la garrofa a l'equació. El resultat? Un mezze que, en tastar-lo, sentim com a propi, connectant-nos amb sabors de la nostra memòria, però alhora sorprenent-nos.
✍🏼 Consulta la ressenya del restaurant Margarit
Simultáneo (Avinguda Reina Maria Cristina)
T'imagines entrar a les 3 h de la matinada a un restaurant i que et cuinin a l'instant un sandvitx o un plat calent? No, no estic parlant de cap cadena de menjar ràpid on el producte és el que és. Parlo d'un restaurant a un hotel de quatre estrelles ubicat a plaça Espanya. Al·lucinant pensar que pots sortir d'un concert després de la Mercè 2025 i presentar-te a mitjanit o la matinada per demanar un plat calent que serà cuinat al moment i no serà escalfat a cop de microones. Amb aquesta idea revolucionària es presenta el restaurant Simultáneo.