Els restaurants Bo.Tic, a Corçà, i Castell Peralada, a Peralada, s'han endut dos sols cadascun en la Soles Guia Repsol 2023. La nova edició d'aquests importants premis gastronòmics a Espanya ha repartit a Catalunya 13 sols en 11 restaurants diferents repartits per tot el territori català.

Els altres 9 restaurants a Catalunya que s'han emportat el premi d'un sol són: Aleia (Barcelona), Atempo (Barcelona), Come (Barcelona), Enigma (Barcelona), Granja Elena (Barcelona), Pur (Barcelona), Slow & Low (Barcelona), Er Estrangèr (Viella i Mitjaran) i Cuatre Molins (Cornudella de Montsant). L'Auditori de la Diputació d'Alacant ha acollit l'entrega dels Sols Guia Repsol 2023 en la qual s'han presentat 101 novetats gastronòmiques de la publicació culinària espanyola de referència. En total, s'han entregat dos nous 3 sols, 18 nous dos sols i 81 nous un sol.

Els restaurants Bo.Tic i Castell Peralada

La reputada guia gastronòmica Sols Repsol, ha subratllat la "solidesa" de les propostes dels restaurants Bo.Tic i Castell Peralada i els ha qualificat de tenir "una marcada identitat pròpia". Des de l'Auditori d'Alacant s'ha fet valdre el treball i l'esforç que hi han dedicat ambdós restaurants gironins per impulsar i donar una nova forma i un nou toc al receptari de la cuina empordanesa.

El xef Albert Sastregener i la maître i sommelier Cristina Torrent formen des del 2007 un tàndem amb el propòsit ferm d'emocionar partint de l'essència de la cuina tradicional catalana. Des del 2017 ho fan a l'espai que antigament va ocupar una fusteria de carruatges amb més de 110 anys d'antiguitat, restaurada convenientment per albergar dos menjadors i terrassa. Allà hi ha Bo.Tic, un aparador d'alta cuina, amb producte i concepció de proximitat, on es recupera el receptari clàssic empordanès, incloses banderes com l'escudella i la carn d'olla, aplicant-hi un vernís d'autor.

A la brillant regió de l'Alt Empordà, a un pas de la Costa Brava, s'aixeca, envoltat d'un llac i jardins cuidats, el Castell de Peralada. I en una de les ales d'aquesta antiga fortalesa medieval del segle XIV hi ha el restaurant de règia decoració i cuina capitanejada per Javi Martínez. El relleu de Xavi Sagristà manté el generós esforç de coneixement i interpretació de la regió per adaptar el receptari tradicional de la cuina empordanesa a les necessitats i exigències gastronòmiques actuals. La seva visió contemporània troba complement en una carta de vins espectacular gestionada pel cap de sala i sommelier Toni Gerez.

Els millor restaurants de la Sols Guia Repsol 2023

Els 3 sols, màxim premi de la gala, han estat per als restaurants Maralba (Almansa, Albacete) i Corral de la Morería (Madrid). Així doncs, Fran Martínez i David García, respectivament, han estat distingits amb el guardó al millor restaurant d'Espanya. La gala s'ha celebrat sota el lema de "La cuina ens omple" i ha reunit els millors cuiners i cuineres de tot el territori espanyol.