Un restaurant sense cartell ni carta. Així es pot definir el restaurant preferit de George Clooney. Ubicat al pla de Palau, 2, al districte de Ciutat Vella, es tracta d'un restaurant amagat que fascina no només el públic local, sinó també els famosos com George Clooney, Joan Manuel Serrat o Francis Ford Coppola, entre altres personalitats. L'establiment, el primer speakeasy de la ciutat, compta amb una llista de clients infinita, que han anat compartint l'excel·lència de la seva cuina pel mètode més efectiu: el boca-orella. Aquest mecanisme és el que ha fet a personatges il·lustres d'arreu del món fer una aturada obligada al seu menjador.
El restaurant de Barcelona preferit de George Clooney
Es tracta del restaurant Passadís del Pep, un establiment amb quasi mig segle d'història que va fundar el Joan Manubens Figueres, i que va traspassar ara en fa nou de manera sobtada. Era germà, al seu torn, del també desaparegut Pep Manubens, propietari de Cal Pep, un dels bars amb la barra més cobejada del barri, molt a prop del Passadís, just a la plaça de les Olles. En aquest establiment és on s'ha deixat veure George Clooney en les seves visites a la capital catalana. I l'únic que es pot dir és que si no l'heu visitat mai, esteu perdent el temps. És com ser de Barcelona i no haver entrat mai a La Pedrera, per posar només un exemple.
Per arribar al Passadís cal anar fins a pla de Palau, una plaça que, a la Barcelona del segle XVI, es va convertir en l’única porta d’entrada de tot el que arribava per mar. Per això, en aquella època, pla de Palau era coneguda com la plaça principal de la Barcelona comercial, ja que aquí es venien tots els productes frescos que venien d’ultramar. IV segles més tard, el 1979, Joan Manubens, va recollir l’esperit de la plaça i va decidir obrir un restaurant sense carta de plats i amb dedicació exclusiva als productes frescos que arriben cada dia al port de Barcelona. Però en Joan just començava en el món de la cuina, així que la primera responsable de cuina seria la seva mare, l’excelsa cuinera Senyora Pilar.
Només quedava posar-li nom al restaurant i va decidir posar-li Passadís del Pep, en homenatge al seu germà Josep, que va ser qui el va empènyer i va ajudar als inicis d’aquesta aventura. Van obrir amb un menú de 125 pessetes. Des d’aquells dies, i perennement observats pels murs autèntics de la Barcelona romana, pel Passadís han passat milers de clients i amics que han contribuït a convertir el local en un dels restaurants de cuina mediterrània més emblemàtics de la ciutat. Fins al punt de fascinar tantes i tantes figures mundials.
Antigament, en aquest restaurant sense cartell que n'indiqui la ubicació, tampoc hi tenien carta, però comprovo que la cosa ha canviat. Així doncs, juntament amb la carta ofereixen un parell de menús: la selecció del dia i un altre de més llarg per a gurmets més atrevits. Uns tomàquets amb ventresca de tonyina i llom de sardina en escabetx i una copa d’un vi blanc ecològic elaborat per Vinyes Domènech a la DO Montsant pot ser una fantàstica manera d'encetar un àpat al Passadís del Pep, que ofereix autèntiques relíquies com la cassola amb cloïsses i navalles gallegues, musclos de roca i pernil saltat o, també, la llengüeta fregida amb pebrots del Padró, entre molts plats suculents.