El restaurant Enigma, d'Albert Adrià, s’ha situat 82è millor restaurant del món. The World's 50 Best Restaurants 2023 ha anunciat aquest dijous la llista dels restaurants classificats de la posició 51 a la 100, previ a la cerimònia anual d’entrega dels guardons que tindrà lloc a València el dimarts 20 de juny. Altres restaurants de l’estat espanyol són Aponiente de El Puerto de Santa María (Cadis) en la posició 64; Azurmendi, a Larrabetzu (País Basc) en la posició 81 i la ciutat amfitriona, València, ha entrat per primera vegada a la llista amb Ricard Camarena Restaurant en la posició 96.

The World's 50 Best Restaurants premia Albert Adrià

La llista del 51 al 100, que s’ha donat a conèixer aquest dijous, inclou dotze noves entrades d’onze ciutats diferents, des de Quito i Ciutat de Panamà a Istanbul i París. En la posició 51 s’ha situat Narisawa, de Tokio. La llista és el resultat dels vots de 1.080 experts internacionals del món de la gastronomia, que inclou xefs internacionals de renom, periodistes gastronòmics o viatgers gastrònoms, que elaboren la llista de The World's 50 Best Restaurants 2023.

Albert Adria
El restaurant d'Albert Adrià és el 82è millor del món / Foto: ACN

La gala dels premis The World’s 50 Best Restaurants se celebrarà per primera vegada a la ciutat de València el 20 de juny. El programa a València inclourà una sèrie d’esdeveniments que s’han convertit en la pedra angular de les celebracions del 50 Best Restaurants: el fòrum de lideratge de pensament #50BestTalks; una sèrie de 50 Best Signature Sessions, esdeveniments gastronòmics oberts al públic; una Chefs’ Feast, que mostrarà els millors productes i la cuina del territori espanyol i, finalment, la cerimònia d’entrega dels premis.

El restaurant Enigma: una oda d'Albert Adrià

Enigma és l'únic restaurant d'Albert Adrià a Espanya, amb una oferta inspirada en els productes de temporada i en tot el coneixement, bagatge tècnic i experiència a l'hora de cuinar que ha adquirit el xef durant més de 35 anys de trajectòria professional. El resultat és un menú variat i canviant amb prop de 25 elaboracions. Enigma és sobretot un restaurant de producte de temporada, més enllà de les quatre estacions. Es treballa mes a mes sobre el producte que troben als mercats i a aquest producte se li aplica tot el coneixement tècnic del qual gaudeixen. Però es busca no solament la qualitat del producte, sinó també la qualitat de la idea.

El temps és molt variable depenent de la intensitat amb què es vulgui viure l'experiència, però calcula que la durada total per gaudir de l'àpat i de l'experiència són entre 2,5 h i 3,5 hores.  A més, disposen de menú per a vegetarians. Així i tot, agraeixen que es faci saber prèviament perquè l'experiència sigui tan completa com sigui possible.