La panela és un producte derivat de la canya de sucre que s'ha utilitzat durant segles a Amèrica Llatina i altres parts del món. També se'l coneix com a piloncillo, rapadura, chancaca, entre altres noms regionals. Aquest endolcidor natural s'obté en evaporar el suc de la canya de sucre de sucre fins que es cristal·litza, formant blocs o cons sòlids d'un to marró fosc.

Origen i producció

La panela és un producte tradicional en països com Colòmbia, Mèxic, Veneçuela, el Perú i molts d'altres. La producció de panela implica bullir el suc de la canya de sucre a grans recipients fins que es concentra prou per formar sòlids. Després, s'aboca en motllos on es deixa refredar i endurir, conservant així la seva forma característica.

La panela és un tresor culinari que ofereix molt més que només dolçor

nathan dumlao zmcmsJZ0NE0 unsplash
Panela al natural / Foto:Uunsplash

Aprofitant el seu sabor

La panela té un sabor únic que combina notes dolces amb matisos torrats i terrosos. Aquest sabor distintiu la converteix en un ingredient versàtil que es pot utilitzar en una varietat de receptes, tant dolces com salades.

  1. Endolcidor natural: La panela es pot utilitzar com a substitut del sucre a moltes receptes. Ja sigui per endolcir cafè o te, preparar postres com a flam, crema o fins i tot agregar a batuts i sucs naturals, la panela aporta una dolçor deliciosa i complexa.

  2. Coccions tradicionals: A molts països llatinoamericans, la panela s'utilitza en receptes tradicionals com la cocada, l'arequipe, la melcocha i la llet condensada casolana. També es dissol en aigua calenta per fer un deliciós aguapanela, una beguda reconfortant i energètica.

  3. Marinats i salses: La panela es pot dissoldre en líquids com a vinagre, suc de llimona o salsa de soja per crear delicioses marinades per a carns, aus o peixos. També es pot agregar a salses per realçar el seu sabor i donar-los una nota dolça i caramel·litzada.

  4. Adorns i setinatges: En combinar la panela amb ingredients com a mostassa, vinagre balsàmic o espècies, es poden crear adorns i setinatges deliciosos per a amanides, carns a la graella o vegetals rostits. El seu sabor complex afegeix profunditat i caràcter a qualsevol plat.

  5. Postres creatives: La panela pot ser l'ingredient estrella en postres creatives com gelats casolans, pastissos, pans de pessic, galetes i brownies. El seu sabor torrat i terrós agrega un toc especial a aquestes delícies dolces.

mae mu Mqb0YDRNr7k unsplash
La panela i la mel són substituts del sucre / Foto: Unsplash

Un tresor culinari

La panela és un tresor culinari que ofereix molt més que només dolçor. El seu sabor únic i versàtil el converteix en un ingredient imprescindible a la cuina de molts països llatinoamericans i més enllà. Ja sigui que s'utilitzi en receptes dolces o salades, la panela afegeix profunditat i caràcter, elevant el sabor de qualsevol plat amb el seu deliciós perfil gustatiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!